TV Nova v Domě sv. Cyrila a Metoděje

05.03.2012 - Reportér TV Nova Marek Švidrnoch natočil v Domě sv. Cyrila a Metoděje reportáž o nevidomé Marušce Hamburgové a její zálibě v malování...
Charitní Dům sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené ve Vlaštovičkách navštívil minulý týden reportér TV Nova Marek Švidrnoch. Natáčel zde reportáž o nevidomé klientce - třiadvacetileté Marušce Hamburgové, která i přes svůj handicap ráda a hezky kreslí a maluje.
 
Před dvěmi lety se naučila od bosenského malíře Dina Čeča jeho protlačovanou techniku, kterou vymyslel právě pro nevidomé. Namalovala tak několik obrazů, jež byly vystaveny v pražské Galerii Artevide a poté vydraženy. Marušce zůstal jediný obraz. Přestože se o ní tehdy Čečo vyjádřil jako o neuvěřitelném talentu a mimo jiné podotkl, že by ji rád dostal do světa, již se spolu nikdy nesetkali.
 
Maruška se své zálibě věnuje nadále. Nejraději maluje květiny a věci, které si osahá, ale dokáže namalovat i to, co hmatem rozpoznat nelze. Skromný příjem stačí na to, aby si občas koupila fixy nebo pastelky. Reportáž byla odvysílaná v neděli 4. března v odpoledních televizních novinách na Nově. Chcete-li se na ni podívat, klikněte na odkaz. Nechcete-li sledovat celé zprávy na liště (pod televizní obrazovkou) si najděte hodnotu 14:29.
 
 

Děkujeme partnerům