Tříkrálovka v Opavě: přes tři čtvrtě milionu korun!

18.01.2018 - Celkem 118 zapečetěných pokladniček, které po Opavě prvních 14 dnů roku 2018 roznášelo 110 Tříkrálových kolednických skupinek, 12 pracovníků a dobrovolníků Charity Opava a dvě úřednice dozoru nad veřejnými sbírkami. Je čtvrtek 18. ledna ráno a všichni se pouštějí do rozpečeťování pokladniček, aby mohli z těchto čísel spočítat to nejdůležitější – kolik se v letošní Tříkrálové sbírce vykoledovalo ve městě Opava.

Celkem 118 zapečetěných pokladniček, které po Opavě prvních 14 dnů roku 2018 roznášelo 110 Tříkrálových kolednických skupinek, 12 pracovníků a dobrovolníků Charity Opava a dvě úřednice dozoru nad veřejnými sbírkami. Je čtvrtek 18. ledna ráno a všichni se pouštějí do rozpečeťování pokladniček, aby mohli z těchto čísel spočítat to nejdůležitější – kolik se v letošní Tříkrálové sbírce vykoledovalo ve městě Opava.

V Opavě se vybírá při této nejstarší dobročinné akci v České republice každý rok více, v roce 2017 to bylo 635.395 korun, tedy o dvacet tisíc více, než v roce 2016. Před dvanáctou dopoledne je už jasné, že letošní výsledek všem vyrazí dech. V Opavě se vybralo 751.636 korun, tedy o více než 116 tisíc korun!

Je to opravdu skvělý výsledek a všem organizátorům, koledníkům a štědrým dárcům z Opavy bych za něj chtěla z celého srdce poděkovat jménem Charity Opava a především těch lidí, kterým budou vybrané finance celý rok pomáhat,“ vzkazuje občanům Opavy hlavní koordinátorka Tříkrálové sbírky Marie Gilíková.

Samotné rozpečeťování pokladniček a počítání peněz podléhá přísné úřední kontrole, o kterou se letos postaraly dvě úřednice Hlásky z oddělení dozoru nad veřejnými sbírkami. „Peníze z každé spočtené pokladničky ještě jednou přepočítáme a formulář pak označíme razítkem,“ vysvětluje jedna z nich, paní Ruth Hrbáčová.

Pro Charitu Opava vybírají koledníci peníze v Opavě, Hradci nad Moravicí a dalších 64 vesnicích. Charita Opava jim letos rozdala 367 pokladniček. Ty se rozpečeťují postupně a celkový výnos letošní Tříkrálové sbírky budeme proto znát nejpozději do pondělí 22. ledna, kdy ho zveřejníme na těchto stránkách.

Zveme také všechny v pátek 9. února v 18 hodin na mši svatou, která bude sloužena v kostele sv. Vojtěcha na Dolním náměstí v Opavě jako poděkování za zdárný průběh Tříkrálové sbírky s prosbou o Boží požehnání pro dárce i koledníky.

Děkujeme partnerům