Tříkrálová sbírka překonala na Opavsku dva miliony korun! Děkujeme! (+ reportáž TV POLAR)

28.01.2022 - Přestože už podruhé za sebou nemohla Tříkrálová sbírka, nejstarší dobročinná akce v České republice, proběhnout za standartních okolností, její výsledek na Opavsku předčil všechna očekávání. Překonal totiž dva miliony korun!

Zatímco loni nemohli Tři králové po domácnostech z důvodu nouzového stavu kvůli pandemii covidu-19 koledovat vůbec, letos to bylo možné alespoň v omezené míře. „Například po opavských domácnostech koledovalo necelých osmdesát skupinek, což je výrazně méně, než před dvěma lety,“ upřesňuje koordinátorka Tříkrálové sbírky Marie Hanušová. A v některých obcích se letos opět nekoledovalo.

Charita Opava proto opět připravila řadu dalších možností, jak do sbírky přispět a pokladničky umístila na různá místa, například do lékáren, prodejen OD TEMPO a Hruška, na obecní úřady a podobně. Dárci měli možnost přispět až do konce ledna také online na účet sbírky. Připravili jsme také několik veřejných akcí, na nichž mohli lidé přispět do kasičky. „Letos lidé do pokladniček v obchodech a na dalších místech přispívali výrazně méně, naopak tam, kde se chodili koledníci, byli výrazně štědřejší,“ upřesňuje Marie Hanušová. „Potvrzuje se, že lidé preferují koledování dům od domu. V těch obcích, kde se ke klasickému koledování rozhodli, se dokonce často vybralo více, než v předchozích letech,“ dodává.

Výnosy Tříkrálové sbírky na Opavsku byly už od jejího počátku před dvaadvaceti lety rok od roku vyšší, v roce 2020 se dokonce přiblížily částce dva a půl milionu korun. Tento trend loni přerušila covidová pandemie spojená se zákazem koledování, ale i přes všechny problémy a potíže se i v roce 2021 na Opavsku vybralo velmi pěkných 1.667.106 korun. Letošní výborný výsledek 2.067.800 korun ještě může trochu narůst poté, co se definitivně uzavře online koledování.

Výnosy letošní sbírky, které připadnou Charitě Opava, budou určeny k rozšíření bydlení pro lidi s mentálním znevýhodněním a pro terénní služby, tedy pečovatelskou, ošetřovatelskou a hospicovou péči. „Všem dárcům i těm, kteří se Tříkrálové sbírce podíleli jako organizátoři, ze srdce děkujeme,“ vzkazuje koordinátorka Tříkrálové sbírky Marie Hanušová.

Výsledky Tříkrálové sbírky 2022 po jednotlivých obcích najdete v přiložené tabulce.

A zde si můžete pustit reportáž TV POLAR s 28. ledna 2022:

Děkujeme partnerům