Tříkrálová sbírka je v plném proudu, peníze pomůžou potřebným na Opavsku (aktualizováno)

06.01.2016 - Tříkrálová sbírka je v plném proudu! Už od 1. ledna můžete v ulicích měst a obcí potkat koledníky této dobročinné akce, jejíž výtěžek bude celý rok 2016 pomáhat potřebným na Opavsku. Úterý 5. ledna pak Opavou prošel za doprovodu bubenického orchestru BORIS a pěveckého sboru Domino tradiční Tříkrálový průvod v čele s Kašparem, Melicharem a Baltazarem.

Průvodu předcházela mše svatá a požehnání koledníčkům v kostele sv. Vojtěcha. Na Dolním náměstí pak všichni přivítali Tři krále, které ztvárnili již tradičně herci Slezského divadla v Opavě. Herci opavského divadla také připravili na schodech Slezského divadla krásný živý Betlém i se svatou rodinou.

Koledování potrvá až do 13. ledna, většina ze tří stovek kolednických skupinek se na něj teprve chystá o následujícím víkendu. Peníze, které se každoročně vyberou díky štědrosti občanů, pak celý rok pomáhají potřebným na Opavsku. Charita Opava každý rok zveřejňuje seznam věcí a služeb, které za vybrané finance pořídila, stejně tak dopředu dává na vědomí, k čemu budou vybrané finance sloužit rok následující. Díky výsledkům loňské Tříkrálové sbírky jsme například mohli koupit auto, které rozváží kompenzační pomůcky pro zdravotně postižené a seniory či pořídit zdravotnický materiál pro mobilní hospic Pokojný přístav a charitní Pečovatelskou službu. Tříkrálová sbírka 2016 bude určena především pro nemocné a seniory Opavska. Za vybrané peníze plánujeme nakoupit zdravotnický materiál pro mobilní hospic Pokojný přístav včetně potřebného krytí pro vlhké hojení. Charitnímu stacionáři pro seniory bychom chtěli pořídit auta na CNG s nainstalovaným otočným sedadlem pro klienty s omezenou hybností. Chráněné a podporované bydlení s následnou péčí by velmi uvítalo rekonstrukci svých prostor a sociálního zařízení či nedostačujícího vybavení bytů.

Mezitím vyšla do ulic také takzvaná VIP skupinka charitních Tří králů  v čele s ředitelem Charity Opava Janem Hanušem, manažerem Hynkem Závorkou a pracovníkem Jiřím Laifertem. Navštívili opavské úřady a instituce, které spolupracují s Charitou Opava, všude zazpívali a popřáli vše dobré do nového roku. Jak sami uvedli, lidé jim hojně přispívali. Na Úřadu práce v Opavě se skupinka setkala s ředitelkou Jarmilou Mateřankovou a na opavském magistrátu ji přivítal primátor Radim Křupala a jeho náměstkové. Kromě jiného navštívili Tři králové například také opavskou nemocnici, vojenskou posádku a sestry Františkánky.

Jak uvedl ředitel Charity ČR Lukáš Curylo, Charita se občas bohužel setkává i se lživými informacemi kolem sbírky, letos se například internetem šíří zpráva, že celý výtěžek jde na pomoc migrantům. Curylo uvedl, že je to pomluva, protože na tuto pomoc má charita speciální účet a sbírku.

Všem dárcům děkujeme a přejeme vše dobré!