Tříkrálová sbírka 2018 právě začíná!

01.01.2018 - Tříkrálová sbírka je opět zde! Osmnáctý ročník této nejstarší a největší dobročinné akce v České republice začne v pondělí 1. ledna a skončí v neděli 14. ledna 2018

Tříkrálová sbírka je opět zde! Osmnáctý ročník této nejstarší a největší dobročinné akce v České republice začne v pondělí 1. ledna a skončí v neděli 14. ledna 2018. Po celou tuto dobu budou Kašpar, Melichar a Baltazar klepat na dveře domovů v Opavě a okolních obcích, aby lidem dobré vůle popřáli vše dobré do roku 2018 a připojili také prosbu o příspěvek pro lidi z našeho okolí, na jejichž životních cestách vinou různých handicapů či nešťastných okolností často převažují těžké chvíle nad těmi radostnými.

Letošní rok přináší několik novinek, především v Tříkrálovém průvodu, který v Opavě proběhne ve spolupráci z herci Slezského divadla již po desáté. V pátek 5. ledna od 16 hodin bude zahájen výjimečně pod Ptačím vrchem a v jeho čele půjde živý velbloud, následován Třemi králi pod baldachýnem a posly s dary. Do rytmu opět zahraje bubenický orchestr Boris a zazpívá pěvecký sbor Domino. Přes Ostrožnou ulici všichni dojdou ke Slezskému divadlu v Opavě, kde se Tři králové a jejich doprovod pokloní u jesliček Ježíškovi, Marii i Josefovi a předají jim dary. Všechny koledníky pak požehná opavský děkan Jan Czudek. Velkou atrakcí pro děti mohou být také živé ovečky nebo fotokoutek, kde si mohou udělat pamětní fotografii třeba s velbloudem.

V loňském roce se v Opavě a okolí vybralo 1.901.016 korun a tyto peníze umožnily Charitě Opava nakoupit zdravotní materiál pro klienty ošetřovatelské, pečovatelské a hospicové péče, pořídit auto pro pečovatelskou službu, koupit vysokozdvižný vozík pro chráněné technické dílny, nebo také zahájit přípravné práce pro stavební úpravy sociálně terapeutické dílny Radost.

Pomáhat budou také dary z letošní sbírky, určené nemocným seniorům a pacientům, o které pečuje charitní ošetřovatelská a hospicová služba, dále lidem, kteří se dostali do krizové situace nebo hmotné nouze a jimž je připraveno podat pomocnou ruku středisko Naděje, osobám s mentálním nebo duševním postižením, které jsou v péči sociálně terapeutické dílny Radost a také lidem, kteří nemohou najít práci z důvodu různých handicapů a kteří nacházejí uplatnění v Chráněné technické dílně.

I letos čeká na koledníky mnoho soutěží a akcí. Opět nebude chybět populární soutěž o chytré mobilní telefony, tentokrát o šest černých modelů HUAWEI P9 LITE 2017. Soutěžit se bude také o hodnotné poukázky do aquaparku Kravaře nebo knižní poukázky, opakovat se bude i loňská úspěšná soutěž o nejkrásnější Tříkrálové foto nebo selfie. Pro koledníky je jako odměna připraveno také bruslení či plavání zdarma v aquaparku Kravaře. Slavnostní vyhodnocení Tříkrálové sbírky, které bude spojeno s losováním výherců chytrých mobilů a promítáním pohádky Mini šéf, se uskuteční ve čtvrtek 25. ledna 2018 v 15.30 hodin v kině Mír na Kolářské ulici v Opavě. Jména výherců budou také koncem ledna 2018 uveřejněna na webových stránkách Charity Opava.