Tři měsíce pomoci válečným uprchlíkům

10.06.2022 - Koncem května už to byly tři měsíce, co ruská armáda napadla Ukrajinu. Do pomoci válkou těžce zkoušené Ukrajině se za plného provozu všech svých středisek zapojila podle svých možností také Charita Opava. Uspořádali jsme sbírku pro Řeckokatolickou eparchii Košice, přidali jsme se k centrálním sbírkám Charity ČR a Diecézní charity ostravsko-opavské a spolupodíleli se na řadě dalších sbírek i distribuci materiální pomoci válečným uprchlíkům. A v pomoci pokračujeme i nadále.

Koordinací pomoci válečných uprchlíkům byla za Charitu Opava pověřena Marie Hanušová. Podíleli jsme se zprostředkování základní materiální pomoci uprchlíkům i ubytovatelům, jimž jsme poskytovali ošacení, lůžkoviny, jídlo, drogistické zboží či nábytek. Krom toho jsme také pomáhali uprchlíkům s doprovodem na úřady a k lékařům či s hledáním ubytování, zprostředkovali jim kontakty s Úřadem práce při hledání zaměstnání a podíleli se i na výuce češtiny.

Nyní úzce spolupracujeme s Dobrovolnickým komunitním centrem pomoci válečným uprchlíkům Paľanycja sídlícím v areálu bývalé tiskárny Optys v Opavě na Rybářské ulici 44. Ukrajinci zde najdou tzv. freeshop s materiální pomocí, infocentrum s potřebnými kontakty, nabídku volnočasových aktivit pro děti i dospělé, kurzy češtiny, různé druhy setkávání a přednášek.

„Uprchlíky na Opavsku, mezi nimiž jsou v drtivé většině ženy a děti, je stále možno podpořit také například darováním oblečení, nositelné obuvi, potravin, základních hygienických prostředků, plenek, vlhčených ubrousků či kosmetiky pro děti,“ informuje Marie Hanušová. „Určitě se budou hodit také hračky, dětské koloběžky, kola a přilby, ručníky, utěrky, lůžkoviny, vybavení domácností jako hrnce, nádobí či drobné spotřebiče, ale také školní a výtvarné potřeby, kufry či tašky,“ vyjmenovává dále. Dary je možno odevzdat od pondělí do čtvrtku v centru Paľanycja nebo se domluvit přímo s Marií Hanušovou na tel. čísle 604 175 518. Děkujeme!

Děkujeme partnerům