Tři králové vykoledovali přes dva a tři čtvrtě milionu korun, děkujeme!

19.01.2024 - Na tisíc čtyři sta Kašparů, Melicharů a Baltazarů se od 1. do 14. ledna na Opavsku vydalo na koledu v Tříkrálové sbírce, aby lidem dobré vůle popřáli vše dobré v roce 2024 a poprosili je o dar pro potřebné. Celkem 393 zapečetěných pokladniček se po ukončení sbírky postupně rozpečeťovalo na obecních úřadech jednotlivých obcí vždy za přítomnosti zástupců Charity Opava a obecního úřadu. Když došlo v pátek 19. ledna k rozpečetění a spočítání poslední ze všech pokladniček, bylo jasné, že pořadatelé mají velký důvod k radosti i vděčnosti. Celkem se totiž vybralo 2.767,351 korun, přičemž v této částce ještě není zahrnutý výnos z online koledování, které bude ukončeno až 31. ledna.

V řadě obcí je tříkrálové koledování již tradičně velkou akcí, kterou žije celá vesnice. Například ve Slavkově koledovalo celkem osmnáct skupinek zahrnujících dohromady 79 dětí. Nově se po dlouhé době koledovalo v Sádku či v Košeticích, kolednické skupinky přibyly také v Uhlířově. Z důvodu nedostatku koledníků se ovšem nepodařilo pokrýt celou Opavu, kde se ale i tak vybralo bez započítání městských částí 723 004 korun. Se zaplněním bílých míst na kolednické mapě jako již tradičně velmi pomohlo několik oddílů opavských skautů, intenzivně se zapojily také některé základní školy, například děti a učitelé ze ZŠ Vrchní, ZŠ a Praktické školy, Církevní základní školy sv. Ludmily či ZŠ I. Hurníka. „Příští rok budeme určitě opět apelovat na malé i velké dobrovolníky, aby nám přišli pomoci. A pokud si říkáte, že byste rádi v lednu 2025 byli mezi nimi, klidně se ozvěte již dnes, my si Vás poznačíme a v pravý čas se ozveme,“ vzkazuje koordinátorka Tříkrálové sbírky Marie Hanušová. Jak opět ukázal letošní ročník, Tříkrálová sbírka je také možností smysluplného a výchovného prožití společného času rodičů či prarodičů s dětmi nebo vnuky. Jen v Opavě koledovalo takovýchto rodinných skupinek více než dvacet.

Charita Opava se také postarala o to, aby tři králové navštívili řadu opavských domovů pro seniory a některá sociální zařízení a spolu s koledováním jejich obyvatelům přinesla také hudební vystoupení a další program. Skupinka tří králů v čele s ředitelem Charity Opava rovněž koledovala na Hlásce a opavském Úřadu práce.

V neděli 14. ledna ještě vyrazila do ulic skupinka takzvané „tříkrálové pohotovosti“. Ta postupně navštívila lidi, kteří do té doby čekali na koledníky marně nebo nebyli v době jejich návštěvy doma, a jejich příchod si vyžádali na příslušném telefonním čísle Charity Opava.

Výtěžek Tříkrálové sbírky, který připadne Charitě Opava, bude využit na pomoc seniorům a vážně nemocným pacientům, na podporu chráněného zaměstnávání v charitních chráněných dílnách či pro lidi s mentálním, psychickým a zrakovým znevýhodněním a psychickým onemocněním. „Chtěla bych z celého srdce poděkovat všem, kdo se na Tříkrálové sbírce podíleli, ať už jako organizátoři a koledníci nebo jako dárci. Bez lidí, jako jste Vy, bychom v ní nikdy nedosáhli tak skvělého výsledku. Velmi si toho vážíme a věříme, že to budeme moci zúročit v další službě potřebným z našeho regionu,“ vzkazuje závěrem Marie Hanušová.

Děkujeme partnerům