Tři králové nám přivezli auto a postavili májku

29.04.2016 - Účastníci stavění charitní májky na dvoře ředitelství Charity Opava v Jaktaři se v pátek 29. dubna dopoledne stali svědky nebývalé události. Byli totiž aktéry prvního historicky doložitelného příchodu Tří králů uprostřed kalendářního roku. Kašpar, Baltazar a Melichar na jaktařský dvůr navíc přijeli autem VW Caddy , které řídil jaktařský duchovní správce Otec Petr Kříbek. Nazpět už ale odešli zase po svých...

Účastníci stavění charitní májky na dvoře ředitelství Charity Opava v Jaktaři se v pátek 29. dubna dopoledne stali svědky nebývalé události. Byli totiž aktéry prvního historicky doložitelného příchodu Tří králů uprostřed kalendářního roku. Kašpar, Baltazar a Melichar na jaktařský dvůr navíc přijeli autem VW Caddy , které řídil jaktařský duchovní správce Otec Petr Kříbek. Nazpět už ale odešli zase po svých...

Tradiční jarní slavnost zahájil charitní radní Ivo Mludek, který přítomné varoval, že tento ročník může být poněkud zvláštní. „Minulý měsíc jsme dostali velmi netradiční dopis, ve kterém stálo: Už několik let se koukáme shora na to, jak v Jaktaři stavíte májku, jak se u toho radujete a plesáte. V tomto roce se už nechceme jen dívat...“ Než ale stačil dočíst, ozvalo se hlasité troubení a na dvůr pomalu přijížděla dodávka VW Caddy, z níž za zpěvu písně „My Tři králové jdeme k Vám“ skutečně vystoupili Kašpar, Baltazar a Melichar.

„Už šestnáct let procházíme vždy v lednu všechna města a obce na Opavsku, abychom poprosili o příspěvek na charitní dílo a zvěstovali radost a vzájemnou pomoc,“ pozdravil všechny přítomné Kašpar, nápadně připomínající ředitele Charity Opava Jana Hanuše. „Letos se nám s pomocí stovek dalších koledníků podařilo jen na Opavsku vybrat skoro dva miliony korun! A tyto peníze budou celý tento rok pomáhat potřebným. – především nemocným a seniorům Opavska.“ Tři králové ale dodali, že s tak velkou radostí je zapotřebí se podělit se všemi, kteří se do tohoto společného díla zapojili. „Proto jsme se rozhodli, že uděláme něco dost neobvyklého, že mezi vás přijdeme výjimečně také uprostřed roku. Tedy – přijdeme… My jsme se rozhodli, že k vám přijedeme. A rovnou speciálním autem na CNG s nainstalovaným otočným sedadlem, které jsme mohli pořídit právě díky financím z letošní Tříkrálové sbírky.“ Králové pak požádali Otce Petra Kříbka, aby auto požehnal. Potom už nic nebránilo tomu, aby klíče od dodávky přebrali manažerka Sekce služeb seniorům a zdravotnických zařízení Petra Thiemlová, vedoucí Denního stacionáře pro seniory Jana Řehulková a řidič Stanislav Žídek. Králové ale překvapili ještě jednou - sami za potlesku zvládli i postavení májky.

„Děkujeme Třem králům za krásný dárek, ale také za radost a naději, kterou mezi nás každoročně přinášejí. Budeme se na ně těšit zase v lednu. A do té doby se radujme z našeho společného díla i z jara, které vítáme,“ rozloučil se s nimi na závěr Mludek. Pod májkou, která bude dvůr ředitelství Charity Opava v Jaktaři zdobit celý měsíc, následovalo vystoupení děti z jaktařské mateřské školy a malé občerstvení pro všechny přítomné.

Děkujeme partnerům