Toulavý autobus s pracovníky Úřadu práce putoval Charitou Opava

12.02.2016 - Na pozvání Charity Opava se v pátek 12. února uskutečnila akce Toulavý autobus pro pracovníky opavského Úřadu práce.
Na pozvání Charity Opava se v pátek 12. února uskutečnila akce Toulavý autobus pro pracovníky opavského Úřadu práce. Téměř čtyřicítka hostů si za doprovodu ředitele Jana Hanuše a jeho zástupce manažera chráněného zaměstnávání Tomáše Schaffartzika prohlédla všechna střediska Charity Opava.
 
Akce začala v Chráněné technické dílně ve Velkých Hošticích, poté pracovníci Úřadu práce navštívili Občanskou poradnu, Naději, Chráněné a podporované bydlení pro duševně nemocné, v domě sv. Anežky prošli středisky Sekce služeb seniorům a zdravotnických zařízení, odkud se přesunuli do stacionáře Mraveneček a pak pokračovali do Chráněných dílen sv. Josefa. Na místě je přivítal vedoucí dílen Tomáš Rychlý a hosté si mohli prohlédnout všechna pracoviště. Značný zájem vyvolal také obchůdek.
 
A jak se zaměstnancům Úřadu práce v Charitě Opava líbilo? Co je zaujalo? Nejprve nám odpověděla ověřovatelka Hana Hrbáčová: “Charitu znám už dlouho. Jsem tady zhruba potřetí a ještě si pamatuji bývalou ředitelku paní Ekslerovou. Jinak jako každou ženu mě nejvíce zaujaly výrobky a vůbec fakt, že tady mají lidé práci a že ta práce má sociální rozměr. Je to opravdu úžasné.“ Podobně nadšená byla i Bohdana Turečková z poradenství a dalšího vzdělávání, která uvedla, že v Charitě obdivuje úplně všechno. „Líbí se mi, jak tady vymýšlíte stále nové a nové věci. Ty výrobky jsou úchvatné, často je kupuji a jako dárky rozvážím po celé republice. Mají totiž duši. Je to už pár let, co jsem tady byla a viděla, jak nevidomá Iveta Dunková vyráběla mističku. Moc se mi líbila, tak mi ji po výpálení poslali a já ji mám dodnes. Na Charitu nedám nikdy dopustit.“ Naopak poprvé si Charitu Opava prohlédla asistentka ředitelky úřadu práce Monika Luzarová. „Akce je velmi zajímavá, poprvé vidím, jaké činnosti a v jaké šíři Charita má, co poskytuje a jak je to propojené. To si člověk, pokud to nevidí na vlastní oči, neumí ani představit.“
 
V sociálně terapeutické dílně Radost pak na všechny čekalo občerstvení v podobě rautu, který připravili klienti. Raut se jim povedl po estetické i chuťové stránce a návštěvníci jenom chválili.
 
Akce byla ukončena ve Vlaštovičkách, kde hosté z Úřadu práce navštívili Dům sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené a chráněnou dílnu. 

"Letos je to právě dvacet let, co začala Charita Opava po založení své první chráněné dílny ve Vlaštovičkách spolupracovat s Úřadem práce v Opavě. Toto výročí je pro nás velmi důležité, neboť Úřad práce ČR se od té doby stal našim největším přispěvatelem," uvedl mimo jiné ředitel Charity Opava ve speciálním vydání Domovníku, který byl připraven na tento den speciálně pro návštěvu z Úřadu práce jako dík za dlouholetou a velmi přínosnou spolupráci.

Děkujeme partnerům