Tisíce uvařených káv i spokojených návštěvníků. Kavárna pro Radost po pěti měsících končí

02.10.2019 - Přes 4.200 uvařených káv, šestadvacet obsluhujících klientů, 1.662 odpracovaných hodin. A především tisíce spokojených návštěvníků, kteří od května do září letošního roku navštívili v opavském Obchodním centru Silesia Kavárnu pro Radost, v níž je s neopakovatelným šarmem a nakažlivým nadšením obsluhovali klienti sociálně terapeutické dílny Charity Opava Radost. Poslední den září se zde Radost s kavárnou slavnostně rozloučila.

Původně zde mělo středisko Radost, v němž nacházejí smysluplné uplatnění klienti s mentálním a psychickým onemocněním, provozovat svou sociální kavárnu jen dva měsíce. Umožnila jim to velkorysá nabídka manažera Obchodního centra Silesia Alana Rajnoška, díky které zde Charita Opava mohla pobývat za symbolické nájemné. Ale hned krátce po rozjezdu kavárny bylo jasné, že klienti Radosti nejen zvládají profesi číšníků, ale umí svou práci obohatit velmi pozitivní dobrou náladou. A tak se nakonec ze dvou měsíců stalo pět. A pokud by Radost nečekaly další náročné úkoly, určitě by spolupráce podle slov Alana Rajnoška, který přišel klienty Radosti poslední den provozu kavárny navštívit, mohla k oboustranné spokojenost pokračovat.

Při slavnostním ukončení provozu v pondělí 30. září dopoledne dokonce bouchalo (samozřejmě nealkoholické) šampaňské. Kromě všech klientů, kteří zde během pěti měsíců obsluhovali, a vedoucí Radosti Terezy Šenkové se ho zúčastnil také ředitel Charity Opava Jan Hanuš. Ten každému z kavárníků poblahopřál a předal Osvědčení o absolvování kavárenské praxe i speciální tričko s logem Radosti a svítícím nápisem Kavárna pro Radost.

„Byly to krásné, i když občas náročné měsíce. Mnoho jsme se naučili, vyzkoušeli zase něco nového a dokázali si, že na to máme. Lidé s námi byli spokojení a rádi se sem vraceli. To je pro nás největší odměna. Každý den jsme si zde dokazovali, že i lidé s mentálním postižením nebo duševním onemocněním mohou být a jsou plnohodnotnými a rovnocennými lidmi, kteří zvládnou perfektně připravit kávu, zákusek a vše s úsměvem naservírovat,“ dodává závěrem spokojeně Tereza Šenková. A nadšení klientů jí dává za pravdu.

Děkujeme partnerům