Světelný elektroodpad třídíme, ale nechceme chodit daleko. Ekologicky ho likvidují i naše chráněné dílny

19.12.2021 - Ochota Čechů recyklovat světelný elektroodpad, tedy zejména LED a přímo žhavené žárovky či kompaktní zářivky, se postupně zvyšuje. Češi jsou ochotni do sběrného místa urazit v průměru 929 metrů, přičemž desetiletý průměr je zhruba 900 metrů. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti EKOLAMP, která se podílí na ekologické likvidaci elektroodpadu a spolupracuje také s Chráněnými dílnami Charity Opava.

Ekologické chování lidí se ale v jednotlivých regionech zásadně liší, nejpilnější jsou lidé ze Středočeského a Olomouckého kraje, kde jsou ochotni urazit do sběrného místa až dva kilometry. Náš Moravskoslezský kraj je v pomyslném žebříčku přibližně uprostřed.

Všechny vysloužilé žárovky bez rozdílu typu lze odevzdat ve sběrných dvorech obcí, v obchodech s elektrem či u prodejců světelných zdrojů. „Malé sběrné nádoby jsou také velmi často rozmístěny v supermarketech i nákupních centrech nebo na obecních a městských úřadech," upřesňuje zástupkyně kolektivního systému EKOLAMP Zuzana Adamcová. Nejbližší sběrné místo je možné dohledat na www.KAMsNIM.cz.

Vysloužilé světelné zdroje patří výhradně do speciálních sběrných nádob na světelné zdroje. „Důvodem je jejich křehkost, například kompaktní zářivky by se mohly mezi ostatním elektroodpadem rozbít a tím uvolnit do okolí toxickou rtuť, kterou zářivky v malém množství obsahují," vysvětluje Zuzana Adamcová. Část takto sebraného nebezpečného odpadu se pak odborně likviduje také v Chráněné technické dílně Charity Opava, která navíc zaměstnává osoby zdravotně handicapované.

Děkujeme partnerům