Studentky oceněny za dobrovolnickou práci v Charitě Opava

19.11.2020 - Hned dvě studentky, které se během letošního jara v Charitě Opava zapojily do boje s epidemií koronaviru, obdržely Cenu rektora Univerzity Palackého za zásluhy v oblasti dobrovolnictví. Studentky CARITAS-Vyšší odborné školy sociální v Olomouci Marie Hanušová a Marie Komárková pomáhaly jako dobrovolnice v Pečovatelské službě Charity Opavy.

„Do Pečovatelské služby Charity Opava jsme se přihlásily samy. Od maminky Marušky Komárkové, která pracovala v mobilním hospici Charity Opava, jsme věděly, že zde dobrovolníky nutně potřebují,“ vysvětluje jedna z oceněných, studentka druhého ročníku oboru Charitativní a sociální práce Marie Hanušová (na snímku při dobrovolnické práci ještě před koronakrizí, tedy bez roušky). Ona sama v Charitě Opava strávila jako dobrovolnice měsíc, její spolužačka, která je ve třetím ročníku stejného oboru, dokonce tři měsíce.

Letošní vyhlášení výsledků cen za dobrovolnictví mělo nezvyklou podobu. Kvůli protikoronavirovým opatřením bylo zrušeno slavnostní předávání, své diplomy a ceny si vítězové vyzvedávají individuálně. „Zatím jsme si je nevyzvedly, na to přijde až později,“ říká Marie Komárková. Vítězi jsou letos výjimečně všichni nominovaní. Podle garantky Dobrovolnického centra Univerzity Palackého Tatiany Matulayové u dobrovolnických cen vždy platilo, že si ocenění zaslouží všichni navržení studenti a zaměstnanci. „Tento rok to ale platí dvojnásob. Nominace odrážejí obrovské nasazení dobrovolníků v jarních měsících tohoto roku, ale také dlouhodobou soustavnou pomoc druhým,“ uvedla.

„Je potěšující vidět, že i přes ztížené podmínky, nutnost plnění si studijních a pracovních povinností online i obecnou nejistotu ve společnosti si mnozí studenti najdou prostor na pomoc potřebným. Vnímám to jako jedno z důležitých poslání univerzity a naplňování její tzv. třetí role ve veřejném prostoru. Všem za jejich aktivitu velmi děkuji,“ uzavřel rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller.;

Obě studentky jsou mimochodem opět ve službě v sociálních zařízeních, tentokrát na základě takzvané pracovní povinnosti. Ta studentům vybraných škol ukládá povinnost na základě výzvy krajského úřadu pomáhat v místě svého bydliště těm organizacím, které trpí nouzí o zaměstnance. Marie Hanušová pomáhá v Domově pro seniory Vila Vančurova, Marie Komárková je zpět v Pečovatelské službě Charity Opava.