Střípky z Tříkrálové sbírky

18.01.2011 - Největší obnos do jediné pokladničky se během Tříkrálové sbírky podařilo vybrat Janu Pohanělovi z Opavy...
Tříkrálová sbírka skončila. V Opavě a příměstských částech se vybralo celkem 333.602 korun. Největší obnos v jediné pokladničce odevzdal Jan Pohaněl. Suma činila 18.633 korun. Pan Pohaněl chodí koledovat především v okolí Englišovy, Strossmayerovy a Vančurovy ulice, a to již od samého začátku sbírky.
 
Jeho žena Brigita Pohanělová, která je vedoucí Charitní ošetřovatelské služby vzpomíná, že myšlenka se mu zalíbila okamžitě. „Před jedenácti lety jsem mu pověděla, že Charita chystá Tříkrálovou sbírku a jeho to hned nadchlo. Řekl, že je to pro dobrou věc, a že tedy bude koledovat také. Chodil nejprve s našimi dětmi. Když odrostly, tak koledoval s dětmi Kališanovými a letos měl dvě skupinky dětí z našeho domu. Jsou to vnoučata paní doktorky Waletzké a chodil s nimi i chlapec, jehož tatínka jsme měli v péči. Děti byly hodně aktivní a už vždycky čekaly, až se manžel vrátí z práce, aby mohly zase vyrazit na koledování.“
 
Jana Pohaněla už na jeho trase za těch jedenáct let všichni znají. Vždyť nikdy neopomene zazvonit u jejich dveří a předat požehnání. Dopředu mu někteří již hlásí kdy budou nebo nebudou doma. „Letos před Vánoci mi jedna paní dala sto korun, že bude v době Tříkrálové sbírky v lázních, tak ať to pak dám do pokladničky,“ usmívá se Jan Pohaněl s tím, že o smyslu sbírky nikdy ani na okamžik nezapochyboval. Ostatně, informace o tom, co se z výtěžku pořídilo má z první ruky, protože v posledních letech jdou vybrané peníze především na péči o seniory a nemocné. „Manželka mi vždy poví, co všechno se koupilo.Hřeje to u srdce, když člověk ví, že také svou kapkou přispěl na dobrou věc,“ dodal pan Pohaněl na závěr.

Děkujeme partnerům