Středisko vzájemné pomocí slaví narozeniny

25.09.2006 - Je to již 15 let, kdy v Opavě oficiálně vznikl charitní šatník, jehož prapočátky však sahají až k roku 1989. Ten se později stal součástí a základem Střediska vzájemné pomoci.
Je to již 15 let, kdy v Opavě oficiálně vznikl charitní šatník, jehož prapočátky však sahají až k roku 1989. Ten se později stal součástí a základem Střediska vzájemné pomoci.

Středisko prošlo dlouhodobým vývojem a rozšiřovalo své pole působnosti, ať už z hlediska nabídky svých služeb, či zaměřením na cílovou skupinu. K charitnímu šatníku přibylo v roce 1998 nouzové ubytování pro ženy a matky s dětmi (dnes pro osoby v krizi) a v roce 2003 „charitní sekáč“. Od začátku svého působení se středisko věnovalo také humanitární pomoci u nás i do zahraničí. V posledních letech směřuje svou pomoc převážně na Zakarpatskou Ukrajinu.

Posláním Střediska vzájemné pomoci je pomoci lidem, kteří se nacházejí v náročných životních situacích a v krizích a nedokáži je sami překonat. Poskytujeme služby jednotlivcům i rodinám a to především ve formě sociální výpomoci, kvalifikované rady, krizové a individuálně zaměřené intervence, zakoupením základních potravin, úvěrového jízdného, oblečení, potřeb denní potřeby a poskytnutím přechodného nouzového ubytování.

V létě 2006 došlo k transformaci charitního šatníku a sekáče, která vede k účelnějšímu a efektivnějšímu přizpůsobení stávající poptávce po této sociální službě.

Od října 2006 by mělo Středisko vzájemné pomoci nově fungovat na ulici Kylešovské č. 10, tedy v centru města. Nové prostory vedle Občanské poradny budou pěkným dárkem k 15. narozeninám.

Celému Středisku vzájemné pomoci i jeho zaměstnancům a dobrovolníkům přejeme odvahu a otevřené srdce na cestě pomoci těm, kteří to sami nedokáži.
Bc. Petra Chlubová, vedoucí Střediska vzájemné pomoci

Děkujeme partnerům