Střediska Charity Opava zdobí ptačí krmítka z dílny chovanců opavské věznice

27.03.2022 - Pět zbrusu nových ptačích krmítek dělá parádu na zahradách před Denním stacionářem pro seniory, Domem sv. Cyrila a Metoděje ve Vlaštovičkách nebo sociálně terapeutickou dílnou Radost v Jaktaři. Speciálně pro Charitu Opava je vyrobili chovanci Ústavu pro výkon zabezpečovací detence, který je součástí opavské vězeňské služby.

Chovanci Ústavu pro výkon zabezpečovací detence jsou pachatelé trestných činů, za něž nenesou z důvodu svých psychických problémů plnou zodpovědnost. „Krmítka vyráběli pod vedením odborného zaměstnance Věznice a Ústavu pro výkon zabezpečovací detence Ondřeje Šumbery,“ vysvětluje tisková mluvčí a asistentka ředitele opavské věznice Barbora Šumberová, která výrobky s touto speciální historií předala manažerce Charity Opava Petře Thiemlové.

„Krmítka chovanci vyrobili z podpalového dříví, které dostali k dispozici pro své pracovní aktivity,“ dodává mluvčí s tím, že jsou rádi, že jejich výrobky mají tak smysluplné využití. Věznici a Ústav pro výkon zabezpečovací detence v Opavě už s Charitou Opava pojí vícero společných akcí. Odsouzené ženy již několikrát vyrobily drobné dárkové předměty, které pak koledníci Tříkrálové sbírky rozdávali dárcům, a Občanská poradna zde zase uspořádala sérii preventivních vzdělávacích přednášek o finanční gramotnosti pro ženy, kterým končil nepodmíněný trest a které se chystaly vrátit zpět na svobodu.

A zdá se, že ani darem krmítek spolupráce nekončí. „Chystáme se s chovanci již brzy začít vyrábět ze stejného materiálu, z jakého jsou krmítka, také takzvané hmyzí domečky, a tak na Charitu Opava určitě budeme pamatovat,“ vzkazuje Barbora Šumberová.

Děkujeme partnerům