Stavba čtyř nových bytů pro lidi s mentálním znevýhodněním je v plném proudu

21.04.2023 - Výstavba čtyř nových individuálních bytů pro lidi s mentálním znevýhodnění na Okružní ulici v části Vlaštoviček Jarkovicích je plném proudu. Pokud vše půjde podle plánu, měla by být stavba hotova koncem roku. Završen tak bude dlouhý proces, na jehož začátku byl dar nemovitosti, kterou Charitě Opava věnovali v roce 2017 v závěti manželé Brunclíkovi.

„Manželé Brunclíkovi prožili své životy ve Vlaštovičkách a často navštěvovali mše svaté či různé společenské akce v našem Domě sv. Cyrila a Metoděje,“ vzpomíná manažerka Charity Opava Pavlína Králová. „Na sklonku života se rozhodli svůj majetek v podobě rodinného domu se zahradou věnovat Charitě Opava. S vděčností i zodpovědností k jejich odkazu jsme začali plánovat úpravy původní nemovitosti,“ dodává. Postupem času se ale ukázalo, že efektivnější bude původní nemovitost zbourat a na jejím místě postavit novou, která bude splňovat poměrně náročné materiálně technické podmínky chráněného bydlení.

Finance na výstavbu se podařilo zajistit díky podpoře Evropské unie a Ministerstva pro místní rozvoj České republiky v projektu s názvem „Rozvoj chráněného bydlení v Jarkovicích“. Čtyři byty se budou nacházet v jednom přízemním bezbariérovém objektu, přičemž každý bude mít vlastní vstup ze západní strany pozemku a bude disponovat zádveřím, obytnou místností se vstupem na terasu, ložnicí a sociálním zařízením. Každý byt bude také vybaven základním nábytkem, kuchyňskou linkou s vestavěnými spotřebiči, chybět nebude koupelna s pračkou a sušičkou. Pořízené vybavení bude sloužit lidem s mentálním znevýhodněním, kteří potřebují k samostatnému životu podporu sociální služby. Tu jim budou zajišťovat pracovníci Domu sv. Cyrila a Metoděje, s jejichž pomocí by měl každý klient získat potřebné dovednosti a znalosti, které mu umožní samostatné bydlení, tedy vést si vlastní domácnost, umět i například uvařit či vyprat a vyžehlit si oblečení. To vše bude přispívat k tomu, aby lidé s mentálním znevýhodněním uměli zacházet se svou nemocí a žít s ní.

Děkujeme partnerům