Starostové byli návštěvou charity příjemně překvapeni

19.05.2004 - Ve čtvrtek 6. května jsme na prohlídku středisek Charity Opava pozvali starosty okolních obcí. Díky akci Toulavý autobus jsme starostům či zástupcům obecních úřadů mohli přiblížit činnost našich středisek. Trasu jsme připravili tak, aby naši hosté získali jasnou představu o šíři naší práce. Pozvání přijalo 15 starostů či jejich zástupců ze 12 obcí. Zaměstnanci navštívených středisek připravili našim hostům působivou, přirozenou a přesvědčivou prezentaci a navíc i malé pohoštění.

Pro nás organizátory bylo především důležité, aby se účastníci, kteří přijali pozvání, cítili v Charitě Opava příjemně a získali o naší práci bližší představu. Také paní ředitelka Charity RNDr. Anna Ekslerová vyjádřila spokojenost s průběhem dne: "Hosté byli velmi překvapeni a doslova obdivovali rozsah a kvalitu našich služeb, všimli si zaujetí pracovníků pro práci, oceňovali profesionalitu po stránce odborné i manažerské. Taková chvála nás samozřejmě zavazuje, ale je také pro nás povzbuzením a důvodem k radostnému Chvála Bohu!"

Velmi rádi jsme si vyslechli pochvalná slova mnoha našich hostů, kteří se akce zúčastnili. Během krátkých rozhovorů jsme zaznamenali odpovědi na některé z našich dotazů. Pan Mgr. František Jaroš - starosta z Píště odpověděl na otázku, zda jej překvapila dnešní návštěva Charity Opava takto: "Kdybych řekl, že mne to nepřekvapilo, tak bych samozřejmě lhal. Já jsem se moc těšil a jsem z toho dneska docela unešen, protože jsme zde viděli spoustu zajímavých věcí také pro nás, co se týká obce. Chystáme se totiž na otevření domu s pečovatelskou službou, tak jsem zde nasbíral spoustu nových vědomostí, které je dobré vidět v praxi." Pan Ing. Jiří Pecháček - zástupce z Hlavnice - Když jste ráno nastupoval do autobusu, dokázal jste si představit šíři naší práce? - "Mám-li být upřímný, tak musím říct, že mne vůbec nenapadlo, že by vaše činnost byla tak rozsáhlá a ještě v takových fantastických zařízeních. Takže chválím a smekám klobouk před vaší činností. Pak bych chtěl říci, že tato akce je maximálně výborná a opravdu nám otevřela oči a ujistila nás, že v rámci své působnosti děláte svou práci pořádně a s výbornou reklamou. Jsem rád, že jsem si s sebou vzal foťák a mám tak vše zdokumentováno. Na obci to pak na počítači předvedu, mí kolegové budou nadšeni." Ochotně se s námi rozdělil o své dojmy také pan Vladimír Nosiadek z OÚ Píšť: "Líbí se mi zpracování počítačů a televizorů v Chráněných technických dílnách. Skvělé je to, že je možné ten samý materiál použít znovu, a tak se dostává dále do cyklu a neznehodnocuje naše životní prostředí tím, že se někde odkládá, válí se a narušuje tím životní prostředí, které by mělo být v rovnováze. Naším úkolem je tuto rovnováhu nacházet a hledat nějaká další možná řešení, která by ji prohlubovaly. Ptal jsem se pana vedoucího této dílny, Ing. Leona Juráška, jakým způsobem jsou určovány dané technologické postupy, které jsou kontrolované. Myslím si, že všechny postupy mohou být jakkoli dokonalé, ale jestli selže lidský faktor, tak pak selže i postup. Zde si voliči neuvědomují závažnost toho, že lidé musí mít k této práci přístup skutečně od srdce, protože ty drobné věci, které lidstvo považuje za zbytečnosti, za maličkosti a za ztrátu času, se nakonec stane velikým a obrovským problémem. Lidé by měli třídit odpady sami od sebe, aniž by je nějaká kontrola jakosti musela kontrolovat, zda uložili tu či onu drobnost do toho správného kontejneru. Na mne to všechno zapůsobilo obrovským pozitivním dojmem. Samozřejmě to potvrzovaly i další návštěvy středisek a lidé v nich, kteří jsou nějakým způsobem handicapovaní. V Domě sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené mne zaujalo, když paní vedoucí řekla, že si máme zavřít oči a vyzkoušet tak obstarat běžné životní potřeby. Takovým způsobem vznikne obrovský handicap. To mne přimělo k zamyšlení se, jak to zvládají lidé, kteří mají nějaký handicap celý život."

Starostové byli nadmíru spokojeni a popřáli nám, abychom bez problémů fungovali dál, a aby se nám i nadále dařilo získávat finanční prostředky na činnost a provoz, aby Charita mohla pomáhat potřebným... Tuto prezentační akci považujeme za důležitou také s ohledem na skutečnost, že opavská Charita je realizátorem projektu s názvem: Rozšíření charitních služeb pro seniory na Opavsku pomocí sítě dobrovolníků, a se starosty obcí tak úzce spolupracuje. Projekt, který je podpořen z programu EU Phare 2002 - Podpora aktivního života seniorů získává od září roku 2003 konkrétní podobu. Byl získán v rámci Nadace rozvoje občanské společnosti NROS z programu Phare 2002. Díky pomoci 48 nových dobrovolníků se úspěšně realizuje již v 18 obcích - Dolní Životice, Hlavnice, Hněvošice, Hradec nad Moravicí, Chlebičov, Jamnice, Kajlovec, Litultovice, Malé Hoštice, Nový Dvůr, Oldřišov, Otice, Slavkov, Služovice, Stěbořice, Štáblovice, Vlaštovičky, Žimrovice. V těchto obcích probíhá nabídka charitních služeb a průzkum potřeb a zájmů seniorů a Charita získává díky tomuto projektu velmi potřebnou reklamu. Díky projektu se prohloubilo povědomí o Charitě Opava, navíc skutečně přispívá ke zkvalitnění života seniorů i tím, že si lidé na vesnicích začínají být bližší.

V závěru tohoto setkání obdrželi všichni účastníci prezentační materiály a drobné dárky, které pro tuto příležitost vyráběli klienti Rehabilitačních dílen. Příjemnou tečkou za hezky stráveným dopolednem se stala návštěva Domu sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené ve Vlaštovičkách, kde měli hosté díky ochotě zaměstnanců domu připraven oběd i vynikající domácí zákusek.

Časově náročný plán dne:
  • Chráněná technická dílna Velké Hoštice
  • Domov Agapé
  • Chráněná technická dílna pro ženy, Občanská poradna, CHOPS, Neškola, Chráněné a podporované bydlení pro duševně nemocné
  • Klub sv. Anežky - denní stacionář pro seniory
  • Stacionář Mraveneček pro děti s kombinovanými vadami
  • Chráněné dílny sv. Josefa pro lidi s tělesným postižením
  • Rehabilitační dílny pro duševně nemocné a mentálně postižené
  • Středisko masážních služeb
  • Dům sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené ve Vlaštovičkách