Srpnové dárcovské SMS můžete zasílat klientům chráněné technické dílny

02.08.2006 - Již jsou tomu téměř čtyři roky, co byl úspěšně zahájen provoz Chráněné technické dílny (dále jen CHTD) Velké Hoštice. Dílna nabízí pracovní příležitosti občanům na trhu práce znevýhodněným, především se změněnou pracovní schopností (ZPS).
Již jsou tomu téměř čtyři roky, co byl úspěšně zahájen provoz Chráněné technické dílny (dále jen CHTD) Velké Hoštice. Dílna nabízí pracovní příležitosti občanům na trhu práce znevýhodněným, především se změněnou pracovní schopností (ZPS).Na chráněných pracovních místech jsou pracovníci – muži i ženy - zaměstnáni činnostmi ekologického charakteru souvisejícími s demontáží a předúpravou technického odpadu.

V průběhu roku 2004 byly uzavřeny nové pracovní smlouvy se zájemci o zaměstnání z řad dlouhodobě nezaměstnaných evidovaných úřadem práce. Pracovní doba byla s ohledem na zaměstnávání ZPS optimalizována, tj. zkrácena na čtyřhodinovou. Na středisku probíhalo zavádění standardů kvality sociálních služeb. Na zmapování situace jednotlivých pracovníků, na zjištění jejich požadavků, potřeb a cílů, spolupracuje s dělníky, kteří jsou zároveň uživateli služeb CHTD, sociální pracovník. Společně s nimi vypracovává individuální plány, které přispívají k úspěšnému dosažení stanovených cílů a zajišťují požadovanou kvalitu poskytovaných služeb. Velmi dobrá je spolupráce s odborem životního prostředí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje. Významnou úlohu sehrála i součinnost s odborníky na ekologii, sféru BOZP a PO.

V rámci projektu Equal byla rozvíjena spolupráce s jinými organizacemi v ČR, poskytujícími zaměstnání lidem se ZPS na ekologických činnostech, dále s místním ÚP, institucí poskytující vzdělávání a také s partnerskými organizacemi ze zahraničí.. Ověřována byla např. nabídka zaměstnání, postup při vstupním řízení, vhodnost zvolených pracovních programů aj.

Pracovní program CHTD Velké Hoštice obsahuje především činnosti, týkající se zpracování vyřazených elektrozařízení (např. televizory, monitory, PC technika, demontovaná průmyslová zařízení apod.), dále zpracování plastových folií, vyřazeného zařízení ze dřeva a dřevní hmoty.

Veškeré naše činnosti jsou podloženy platnými právními doklady – živnostenská oprávnění, povolení ministerstev, krajských a místních správních orgánů.
Cíle pro rok 2006 jsou podobné jako v letech předcházejících - udržet stabilní provoz střediska a postupně rozšiřovat kapacitu pracovních míst pro znevýhodněné občany se ZPS.

V současné době ekologicky rozebíráme vyřazená zařízení kategorie obyčejné i nebezpečné a roztříďujeme na jednotlivé materiálové komponenty. Tím vracíme materiál ke zpětnému využití na úrovni až 90%. Pouze zlomek, asi 10% končí na skládce jako nevyužitelný zbytek. Předpoklad objemu zpracování na našem středisku je v letošním roce cca 300 tun.

Cílem naší práce je poskytnou zaměstnání lidem, kteří by na běžném trhu práce neuspěli.. Cílová skupina jsou naši spoluobčané s handicapem, především zdravotním.
Zaměstnávání zdravotně handicapovaných spoluobčanů řeší několik problémů a to:
- společenské uplatnění,
- vzdělávání a osobností rozvoj
- řešení ekonomické situace,
- uplatnění ve společnosti s nabídkou plnohodnotného života, naplnění volného času
- řešení ekologických problému společnosti
- poskytnutím zaměstnávání cílové skupině přispíváme k předcházení patologických jevů společnosti.

Kolektiv CHTD Velké Hoštice

Klienty CHTD můžete podpořit zasláním dárcovské SMS ve tvaru:
DMS CHARITAOPAVA
na číslo 87777.
Děkujeme!

Děkujeme partnerům