Spolupráce s Berlínem

16.03.2007 - Deset zdravotně znevýhodněných zaměstnanců s psychickými obtížemi z dílen pro postižené lidi v Berlíně navštíví ve dnech 18. až 30. března Chráněnou technickou dílnu ve Velkých Hoštících (CHTD). Seznámí se s pracovními postupy a technologiemi zdejšího pracoviště, které se již několik let zabývá demontáží spotřebičů a předúpravou odpadů určených k ekologické likvidaci.
Deset zdravotně znevýhodněných zaměstnanců s psychickými obtížemi z dílen pro postižené lidi v Berlíně navštíví ve dnech 18. až 30. března Chráněnou technickou dílnu ve Velkých Hoštících (CHTD). Seznámí se s pracovními postupy a technologiemi zdejšího pracoviště, které se již několik let zabývá demontáží spotřebičů a předúpravou odpadů určených k ekologické likvidaci.

Hoštické pracoviště vzniklo v rámci projektu EQUAL, spolufinancovaném z prostředků Evropské unie a českého státního rozpočtu. Do díla se pod vedením Charity Opava v letech 2003 a 2004 zapojilo 22 organizací z České republiky. Na mezinárodní úrovni se spolupráce rozvíjela v Rakousku, Finsku a Itálii. Cílem bylo vytvořit metodiku, jak na ekologických činnostech a v separaci odpadů zaměstnat občany, kteří své uplatnění obtížně hledají. Podařilo se vytipovat několik pracovních programů a ověřit jejich životaschopnost v praxi. V chráněné dílně ve Velkých Hošticích byla především rozebírána vyřazená elektrotechnická zařízení, např. televizní přijímače, počítačové monitory, elektrokabely, radiopřijímače apod. V současnosti zde chodí „na šichtu“ více než 20 lidí.

Spolupráce s berlínskými dílnami se zrodila na jedné z konferencí projektu EQUAL. Účastnil se jí i Bernd Pieda, ředitel ISB (Gesellschaft für Integration, Socialforschung und Betriebspädagogik gGmbH), který pozval zástupce Charity Opava do Berlína. Výsledkem několika jednání je rámcová dohoda mezi Charitou Opava, ISB a dalšími třemi berlínskými dílnami, zaměstnávajícími zdravotně znevýhodněné občany, o dlouhodobé vzájemné spolupráci.

Jednou ze společných aktivit je také projekt „PC-Upcycling in WfbM“. Zabývá se zhodnocením a nalezením odbytu pro již vyřazené osobní počítače s využitím recyklovaných a znovupoužitelných PC součástek. „Plánuje se také zajištění servisních služeb v dílnách pro handicapované osoby, čímž mohou vzniknout nové pracovní pozice,“ vysvětluje Ing. Leon Jurášek, vedoucí CHTD a dodává: „Prvního pracovníka jsme již ve spolupráci s úřadem práce přijali. “

Na svou první zahraniční pracovní praxi zavítá z Berlína koncem března deset zdravotně znevýhodněných zaměstnanců s psychickými obtížemi. O návštěvu bude dobře postaráno. K dispozici bude lékař a psychiatr, z Německa přijedou také tři sociální pracovníci. Ve volném čase se hosté seznámí i s ostatními středisky Charity Opava, prohlédnou si zákulisí Slezského divadla, projdou zajímavá místa v Opavě i okolí. Pro usnadnění vzájemné komunikace již několik týdnů probíhá výuka jazyků. Zábavnou formou se v Berlíně učí česky a v Hošticích německy. V budoucnu se počítá s podobným pobytem hoštických zaměstnanců v Berlíně.

Děkujeme partnerům