Spočítáno: Tříkrálová sbírka je opět rekordní!

20.01.2014 - Hotovo, spočítáno! Výsledky Tříkrálové sbírky 2014, kterou pořádala Charita Opava od 1. do 13. ledna, jsou od pondělního poledne 20. ledna známy. A jsou důvodem k ohromné radosti – vybralo se neuvěřitelných 1.520.198 korun, tedy až o 75.380 korun více, než v úspěšném loňské roce!

Hotovo, spočítáno! Výsledky Tříkrálové sbírky 2014, kterou pořádala Charita Opava od 1. do 13. ledna, jsou od pondělního poledne 20. ledna známy. A jsou důvodem k ohromné radosti – vybralo se neuvěřitelných 1.520.198 korun, tedy až o 75.380 korun více, než v úspěšném loňské roce!

Opavská Charita rozdala pro Tříkrálovkou sbírku 2014 celkem 280 pokladniček, tedy nejvíce za celou historii koledování, které se letos uskutečnilo v Opavě a dalších 66 přilehlých obcích. Přesto vládla mezi organizátory nejistota – jak dopadne letos? Zdálo se, že lidé mají hlouběji do kapsy, neúspěch mohla zavinit i politická kampaň proti církevním restitucím. Všechny obavy se ale ukázaly jako liché. Ukazuje se, že pokud lidé vědí, že jejich dary poslouží konkrétním projektům a konkrétním lidem v jejich okolí, rádi pomůžou. A v případě Charity Opava si tím opravdu mohou být jisti. Vybrané peníze navíc mohou v případě potřeby přinést užitek přímo jim nebo jejich blízkým, protože jsou investovány do několika charitních středisek, která se starají o potřeby obyvatel Opavy a okolních obcí.

„Děkujeme z celého srdce za Charitu Opava, ale především za všechny, jimž vybrané peníze poslouží,“ vzkazuje ředitel Charity Opava Jan Hanuš, který je výsledkem sbírky nadšen. „Díky patří také koledníkům a organizátorům. Tříkrálová sbírka je velkým projevem vzájemné solidarity občanů, v opavské Charitě se na ní podílí stovky lidí a tisíce lidí přispívají,“ dodává Hanuš. Vybrané finance letos poputují na zakoupení zdravotnického materiálu, jako například lineárního dávkovače na morfium, kyslíkového koncentrátoru a dalších pomůcek, tišící bolest nemocným, pomohou zlepšit pracovní prostředí v chráněné charitní keramické dílně, opraví se za ně dvě střechy v Chráněném a podporovaném bydlení pro duševně nemocné a zbude i na provoz mateřského centra Neškola.

Také v Opavě, kterou se letos podařilo koledníky pokrýt nejlépe za dobu konání Tříkrálové sbírky, byli lidé štědřejší než loni. Vybralo se 395.493 korun, což je o pět tisíc více, než během Tříkrálové sbírky v roce 2013. Výsledky koledování podle jednotlivých obcí najdete zde.

Na téměř 900 koledníků, kteří letos zaklepali na dveře domů a bytů v Opavě a okolí, teď čekají zasloužené odměny. V úterý 28. ledna proběhne v 15.30 hodin v kině Mír slavnostní setkání, na němž budou vyhlášeny výsledky soutěží, které letošní Tříkrálovou sbírku provázely: tradiční klání o nejlépe nazdobenou kometu doplní také losování o několik chytrých mobilních telefonů SAMSUNG GALAXY YOUNG. Na všechny koledníky pak čeká promítání filmu Čtyřlístek ve službách krále. V pondělí 3. února, tedy v čase pololetních prázdnin, pak proběhne od 11 do 12.30 hodin tradiční bruslení na zimním stadionu v Opavě. Vstupenkou bude koledníkům opět keramická placka. Všichni koledníci mají navíc vstup zdarma na zábavné setkání Sluníčkové odpoledne, probíhající v areálu Charity Opava v Jaktaři v pátek 20. června 2014 od 14 hodin na oslavu konce školního roku.

Děkujeme partnerům