Speciální mobil usnadní nevidomým život, věnovala nám ho MONETA Money Bank

14.12.2021 - Život bez mobilního telefonu s množstvím aplikací, které usnadňují různé činnosti, si snad dnes už ani neumíme představit. Nové technologie umožňují jeho používání také lidem s různými handicapy. Speciální mobilní telefony jsou ale často velmi drahé. Jeden takovýto speciální telefon SmartVision2 NAVi, určený pro nevidomé, mohou nyní díky podpoře MONETA Money Banky používat klienti Domu sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené ve Vlaštovičkách u Opavy.

SmartVision2 NAVi je speciální mobilní telefon s hlasovým výstupem, který je navíc vybaven offline mapovým prostředím. Kromě běžných funkcí jako je rádio, kalkulačka nebo hodiny má navíc zvětšovací lupu, kterou využijí osoby se zbytky zraku například pro čtení jízdních řádů nebo cenovek v obchodě. Další speciální funkcí je tzv. BOOK Reader. Jedná se o aplikaci, která dokáže nevidomým předčítat knihy nebo písemné dokumenty. „Úplnou novinkou, kterou jsme doposud ve Vlaštovičkách nepoužívali, je právě mapové prostředí,“ pochvaluje si vedoucí Vlaštoviček Zuzana Janků. „Toto vybavení výrazně usnadňuje klientům samostatný pohyb a prostorovou orientaci. Pomocí GPS navigace se nyní osoby s těžkým postižením zraku snadněji dostanou k vytyčenému cíli,“ dodává.

Nový mobilní telefon SmartVision2 NAVi povede osoby s postižením zraku k mnohem větší samostatnosti, usnadní jim samostatný pohyb a stane se velkým pomocníkem při orientaci po okolí. Díky tomuto zařízení budou moci být osoby s těžkým zrakovým postižením v kontaktu se svou rodinou a přáteli a bude pro ně mnohem jednodušší objednat se například k lékaři nebo ke kadeřníkovi.

„Tímto moc děkujeme MONETĚ Money Bank za podporu projektu s názvem Kompenzační pomůcky pro nevidomé,“ vzkazuje Zuzana Janků. „Velké díky patří paní Andree Sleczkové z hlučínské pobočky MONETA Money Bank, která naši sociální službu chráněné bydlení do tohoto projektu zapojila. Této podpory si velice vážíme a těšíme se na další spolupráci,“ dodává vedoucí Vlaštoviček.

 

 

Děkujeme partnerům