„Soutěž MŮJ SVĚT dává smysl.“ Po slavnostní vernisáži bude v Opavě k vidění do 4. dubna (+ repo TV NOE)

10.03.2022 - Výstava vítězných fotografií 14. ročníku fotosoutěže MŮJ SVĚT bude až do 4. dubna k vidění v Historické výstavní budově Slezského zemského muzea v Opavě. Na vernisáži ji slavnostně otevřel patron soutěže prof. Jindřich Štreit spolu s pedagogem Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity Jiřím Siostrzonkem za účasti autorů oceněných snímků a dalších hostů.

Výstava zahrnuje celkem osmatřicet fotografií, které pořídili zaměstnanci, dobrovolníci či klienti Charit z celé České republiky. Mezi účastníky vernisáže tak byli ocenění autoři například z Českého Těšína, Prostějova, Písku či Mostu. Někteří z oceněných se ale museli na poslední chvíli omluvit, i když ještě počátkem minulého týdne cestu do Opavy plánovali. V místech, kde žijí, jsou totiž součástí krizových štábů zřízených na pomoc válkou sužované Ukrajiny.

Slavnostní vernisáž letos oproti předchozím ročníkům obohatil nový prvek. Během předávání diplomů a cen totiž porotci Jindřich Štreit a Jiří Siostrzonek nechali přítomné nahlédnout pod pokličku práce odborné komise. U jednotlivých snímků promítaných na velkoplošnou obrazovku postupně vysvětlovali, čím je fotografie zaujaly a co rozhodlo o tom, že je nominovali na tuto výstavu. „Jsme velmi hrdí na to, že můžeme být součástí této soutěže, protože nám to dává velký smysl,“ prohlásil během hodnocení Jiří Siostrzonek.

Ředitel Charity Opava Jan Hanuš závěrem poděkoval přítomné náměstkyni ředitelky Slezského zemského muzea Kamile Polákové za to, že výstava může probíhat v krásných muzejních prostorách, žačkám Základní umělecké školy v Hradci nad Moravicí Zuzaně Hoňkové a Barboře Víchové, které večer ozdobily kytarovým vystoupením a všem dalším, kteří přispěli ke slavnostní atmosféře vernisáže. Speciálního poděkování se dostalo také klientům sociálně terapeutické dílny Radost, kteří na akci přichystali naprosto profesionální raut.

A spouště fotoaparátů cvakaly ještě dlouho po oficiálním ukončení vernisáže, protože nikdo z oceněných autorů si nechal ujít příležitost odnést si vedle diplomu a velkého zážitku také společnou fotografii s jednou z největších osobností naší fotografie Jindřichem Štreitem.

Po opavské premiéře bude výstava představena také v Olomouci, Žďáru nad Sázavou, na zámku v Raduni a dalších místech.

O vernisáži informovala také Tv NOE v noevinách 8. března 2022. Reportáž si můžete pustit na odkazu níže:

Děkujeme partnerům