Sedmý ročník výstavy MŮJ SVĚT má za sebou vernisáž

25.03.2015 - V pondělí 23. března se ve Slezském zemském muzeu uskutečnila slavnostní vernisáž výstavy fotografií Můj svět...

Slavnostní vernisáží byla zahájena výstava fotografií fotosoutěže MŮJ SVĚT, kterou Charita Opava ve spolupráci s firmou ASEKOL pořádá pro zaměstnance, dobrovolníky a klienty všech Charit České republiky. Vernisáž se uskutečnila v pondělí 23. března v historické budově Slezského zemského muzea v Opavě.

Muzeum se plnilo návštěvníky již dlouho před začátkem akce. Hosty uvítal v roli moderátora večera pedagog Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě a porotce soutěže Jiří Siostrzonek, který mimo jiné uvedl, že výstava souvisí se světem, v němž žijeme a že je důležité o tomto světě mluvit ze všech stran a pohledů. Po kulturním programu, v němž vystoupilo smyčcové kvarteto Základní umělecké školy Václava Kálika, došlo na předávání diplomů a cen oceněným autorům vítězných fotografií. Mezi vítězi jednotlivých kategorií nechyběli zástupci opavské Charity – Miroslava Baranová a Martin Žídek, který si udělal čas a přijel až z Prahy, kde nyní pracuje. Druhé místo v kategorii „Portrét“ získal pracovník Charity Nový Jičín Petr Vlček, který přivezl také kolegu a loňského vítěze kategorie „Jak to vidím já“ patnáctiletého Tondu Poláčka. Dodejme, že Charita Nový Jičín je mladá organizace, soutěže se letos účastnila již potřetí a pokaždé bodovala. Petr Vlček nám ke své fotografii řekl, že muž z jeho snímku je klientem zařízení, v němž pracuje a velice rád se fotí. Také se vyslovil pro zapůjčení putovní výstavy do Nového Jičína.

Z Jablunkova letos přijel bezkonkurenčně nejmladší oceněný fotograf – desetiletý Martin Lýsek z fotokroužku, který v rámci Centra volnočasových aktivit CVAK pořádá Charita Jablunkov a který vede sám ředitel Petr Pavlíček. Martin získal 3. místo v kategorii „Jak to vidím já.“ „Jsme strašně rádi, že Martin uspěl, do kroužku už chodí tři roky a teď má právě takovou malou tvůrčí pauzu. Doufáme, že jej to nakopne do dalšího fotografování, protože má obrovský talent,“ uvedl ředitel Charity Jablunkov Petr Pavlíček. Výstava ve Slezském zemském muzeu potrvá do 5. dubna, poté bude po dobu třech týdnů umístěna v Obchodním centru Silesia.

Před zahájením slavnostní vernisáže stálo poblíž Slezského zemského muzea přenosové vozidlo České televize, která hodlala z akce natočit přímý vstup do zpravodajství. Bohužel, krátce před pátou hodinou byli redaktoři odvolání k nálezu letecké pumy na sídlišti v Kateřinkách a proto z natáčení sešlo.