ROK 2015 S NEZISKOVKOU ROKU

01.01.2015 - Do nového kabátu se pro rok 2015 obléklo logo Charity Opava. Připomínka ocenění Neziskovka roku 2014, které Charitě Opava loni udělila Nadace rozvoje občanské společnosti, v něm ale nebude samoúčelná. Opavská Charita totiž nachystala na celý letošní rok řadu akcí pro odbornou i laickou veřejnost Opavska, které budou probíhat pod společným názvem ROK 2015 S NEZISKOVKOU ROKU.

Rok s neziskovkou roku odstartuje Charita Opava již v pondělí 5. ledna v 15 hodin na Dolním náměstí v Opavě tradičním Tříkrálovým průvodem, během něhož vystoupí bubenický orchestr Boris a chybět nebude ani divadlo pro nejmenší. Ve spolupráci s organizací Člověk v tísni připravuje Charita na únor přednášku a promítání filmu o tom, jak si nenadělat dluhy do konce v života. Těšit se můžete také na březnovou slavnostní vernisáž celorepublikové fotosoutěže Můj svět ve Slezském zemském muzeu. Na duben je připravena přednáška pro neziskové organizace i studenty pod názvem Jak se stát neziskovkou roku. Odborní hodnotitelé z Nadace rozvoje občanské společnosti na ni budou hovořit o metodice řízení profesionální neziskové organizace.

Následovat bude například odhalení nového domovního znamení sv. Josefa na budově ředitelství Charity Opava v Jaktaři, benefiční fotbalový turnaj Pomozte postiženým dětem, oblíbené Sluníčkové odpoledne nebo přednáška v rámci Týdnů duševního zdraví.

Velký ohlas zaznamenala loni beseda s knězem Zbigniewem Czendlikem. Populární lanškrounský děkan na ní ale nemohl podle původního plánu podepisovat svou novou knihu, neboť ji ještě nestačil napsat. Na četná přání z publika proto přijal pozvání i na letošní listopad a se svou knihou se vrátí do Opavy na další besedu v rámci Roku 2015 s neziskovkou roku. Na prosinec pak Charita Opava připravuje literární pásmo z textů otce Josefa Veselého, opavského děkana, který stál před 25 lety u jejího zrodu.

Charita Opava chce akcí Rok 2015 s neziskovkou roku připomínat, že ocenění nejlepší velké neziskové organizace je pro ni další pobídkou ke společné práci pro potřebné. O všech akcích, na něž je tradičně vstup zdarma, budeme pravidelně informovat. Jejich seznam najdete v přiloženém plakátku.