Reportáž nahrávaná na masérském stole

27.11.2018 - U příležitosti Mezinárodního dne lidí s postižením natáčel ve čtvrtek 22. listopadu ve Wellness centru Charity Opava reportér Českého rozhlasu Martin Knitl. Reportáž s nevidomým masérem Danem Soškou, nazvaná "Příběh kamioňáka", ovšem vznikala velmi netradičně - na masérském stole.

Maséra Dana Sošku si Martin Knitl nevybral náhodou. Jeho příběh totiž boří všechny stereotypy o tom, že lidé s postižením nemohou najít profesionální uplatnění a dokonce být úspěšní. Až do doby, než po třicítce náhle přišel o zrak, pracoval Dan Soška jako profesionální řidič. S osudovou ranou se musel nějakou dobu vypořádávat, objevily se deprese a beznaděj. Kromě manželky a dvou synů mu nakonec pomohla také Charita Opava, jejíž Wellness centrum zaměstnává převážně nevidomé maséry.

Absolvovat kurz bez možnost si dělat poznámky bylo velmi náročně, ale s pomocí diktafonu, na který si nahrával přednášky, se naučil vše potřebné, získal osvědčení a začal pracovat. Dnes patří v Charitě Opava mezi nejžádanější maséry. „Chtěl bych všem říct, aby nepropadali depresi, když se dostaví zdravotní potíže. Bojujte. Lze to zvládnout,“ zní jeho poselství lidem, kteří se stejně jako kdysi on dostali vinou zhoršujícího se zdraví do problémů.

Mezinárodní den lidí s postižením, vyhlášený OSN, připadá na 3. prosince, reportáž Martina Knitla ale Český rozhlas odvysílal již v pondělí 26. listopadu. Komu vysílání uniklo, najde reportáž na této stránce.

Moderátor ji uvedl slovy: "Musíme si pomáhat. Tak jsme nazvali tento týden ve vysílání Českého rozhlasu. V reportážích se zaměříme na to, jak potřebné a nutné je navzájem si pomáhat, třeba v příběhu Daniela Sošky z Opavy. Kdysi býval řidičem kamionu a za volantem strávil velkou část života. Pak ho ale zradily oči. Přestal vidět a myslel si, že všechno skončilo. Měl ale velké štěstí, změnil profesi a díky opavské Charitě dnes na smutné chvíle už jenom vzpomíná."

Soubory ke stažení

Reportáž Českého rozhlasu -Příběh kamioňáka.mp3 Reportáž Českého rozhlasu -Příběh kamioňáka.mp3 1844 kB

Děkujeme partnerům