Radost slavnostně zahájila Hradecký slunovrat

29.06.2019 - Svým stínovým divadlem otevřeli klienti sociálně terapeutické dílny Radost v pátek 28. června v 16.15 hodin festival Hradecký slunovrat. Slavnostní zahájení, při němž si na zdar celého festivalu i vzájemně obohacující spolupráci připili ředitel festivalu Václav Müller, kastelán zámku Hradce nad Moravicí Radek Přibyla a Ivo Mludek za Charitu Opava, proběhlo v nádherně zrekonstruovaných konírnách pod Červeným zámkem v Hradci nad Moravicí. Ty byly veřejnosti zpřístupněny poprvé v historii.

Klienti Radosti se na vystoupení dlouho připravovali a v konírnách si je vyzkoušeli již den předem. Stínová hra na motivy slavných filmů, doprovázená neméně slavnými melodiemi, všechny přítomné skvěle pobavila a desetiminutové představení bylo několikrát přerušeno potleskem. Stejně tak si všichni užili závěrečnou děkovačku, při níž již herci z Radosti vystoupili před plentu.

Slavnostního přípitku i zahájení se zúčastnila také provozovatelka gastrozóny café Hana Bojdová z Prahy, která koncem loňského roku vyhrála charitativní dražbu vstupenky na Hradecký slunovrat s číslem 001, určenou právě Radosti. Za to jí osobně poděkoval a předal malý dárek klient Radosti Kuba.

„My organizátoři jsme za to, že festival otevřeli právě klienti Radosti, moc rádi, neboť právě opavská Charita je jedním z důležitých partnerů našeho festivalu a i spolupráce s ní dává naší akci smysl,“ říká Václav Müller.

Charita Opava připravila pro návštěvníky Hradeckého slunovratu speciální vydání svého zpravodaje Domovník, které najdete ke stažení pod tímto článkem s fotografiemi Petry Vavrečkové, Tomáše Rychtáře a Jiřího Hajduka.

Speciál HRADECKÝ SLUNOVRAT 2019.pdf Speciál HRADECKÝ SLUNOVRAT 2019.pdf 1787 kB