Radost musela zavřít, ale zaměstnankyně šijí roušky, pomáhají v jiných střediscích a chodí s klienty na procházky

20.04.2020 - Sociálně terapeutická dílny Radost určená lidem s mentálním nebo chronickým duševním onemocněním, má na základě vládního nařízení z důvodu koronavirové krize zavřeno právě měsíc. „Sociální služba je ale pomáhající profese,“ říká vedoucí tohoto střediska Charity Opava Tereza Šenková. „A tak když nemůžeme být k dispozici našim klientům, jsme okamžitě od chvíle, kdy jsme posledního z nich vyprovodily, nápomocné tak, jak jen to jde,“ dodává.

Všechny zaměstnankyně ihned sbalily šicí stroje, látky a další potřebný materiál a vrhly se doma na šití roušek. Jen za první dva týdny jich ušily pro své klienty, kolegyně a Chráněné dílny Charity Opava úctyhodných osm stovek. Tím ale jejich aktivity nekončí.

Jednotlivá střediska Charity Opava si totiž v těchto týdnech vzájemně personálně vypomáhají. Zaměstnankyně Radosti tak absolvovaly zaškolení ve středisku Chráněné a podporované bydlení pro duševně nemocné, kde od konce března každý den jedna pravidelně dochází a doplňuje původní tým. „A budeme v tom pokračovat tak dlouho, jak to bude zapotřebí,“ dodává Tereza Šenková.

Čas nuceného uzavření pak pracovnice Radosti využívají také k tomu, aby v režimu home office pracovaly na nové metodice služby a vyhodnocování individuálních plánů klientů, s nimiž jsou v pravidelném telefonickém kontaktu. Jako bonus jim také nabízí procházky, vždy ve složení jedna pracovnice a jeden klient. „Nadále jsme tady pro Vás všechny, kdo potřebujete pomoci. Nebojte se ozvat se, rády pomůžeme i Vám, pokud to bude v našich silách,“ vzkazuje závěrem vedoucí Radosti Tereza Šenková.

Děkujeme partnerům