Radost a Mraveneček v pondělí 25. května po dvou měsících opět otevřou

26.05.2020 - Život v Charitě Opava se pomalu začíná vracet k normálu. Díky postupnému rozvolňování karanténních opatření například nebudou muset v Radosti a Mravenečku čekat na opětovné otevření až do června a obě střediska Charity Opava pro klienty otevírají již v pondělí 25. května.

V sociálně terapeutické dílně Radost i denním stacionáři pro osoby s těžkým mentálním i tělesným postižením Mraveneček měli na základně vládního rozhodnutí zavřeno od 16. března, tedy hned od začátku vyhlášení nouzového stavu. S klienty se tak potkají po více než dvou měsících.

„Společně s kolegyněmi jsme od podlahy po stropy vydezinfikovaly celou službu,“ říká vedoucí Radosti Tereza Šenková. V sídle střediska v Jaktaři jsou také nově rozmístěny stoly tak, aby klienti mohli dodržovat předepsané rozestupy. „Klientům zatím nemůžeme poskytnout stravu, proto si musí donášet svoje vlastní jídlo z domu a konzumovat ho každý zvlášť,“ vypočítává další z nutných opatření Tereza Šenková. Zaměstnanci i klienti budou muset nosit roušky a dodržovat další hygienická nařízení včetně časté dezinfekce. Docházet začne od pondělí 25. května asi polovina klientů, zbytek ještě zůstane doma, nebo spadá do věkové kategorie nad padesát let, které se zatím rozvolnění netýká. „Pokud to půjde, máme v plánu s klienty každý den alespoň na chvíli vyrazit na procházku, abychom se nadýchali čerstvého vzduchu a nemuseli sedět v dílnách,“ dodává Šenková. S některými klienty se zde uvidí opět po dlouhé dvouměsíční pauze, s jinými se ale pracovnice Radosti potkávaly na individuálních procházkách, které svým svěřencům nabízely v čase nucené pauzy.

V pondělí 25. května budou moci po déle než dvou měsících otevřít také v Mravenečku – denním stacionáři pro děti a mládež s kombinovanými vadami. S radostí to přivítala většina klientů a opatrovníků. Z celkového počtu dvaceti se jen dva omluvili a nastoupí až od září, pět začne docházet od června a zbývajících třináct hned od 25. května. I zde budou muset dodržovat zvýšená hygienická opatření. Při příchodu budou klientům měřit teplotu, dbát se bude na dezinfekci rukou i častou dezinfekci klik a pracovních ploch. Při všech činnostech i při stravování bude zapotřebí dodržet dvoumetrové rozestupy. Docházka klientů bude muset být regulována tak, aby ve stacionáři bylo maximálně patnáct osob. Samozřejmostí je i zde nošení roušek, které pro pracovníky Mravenečku i jejich klienty ušily Chráněné dílny Charity Opava.

„Se všemi opatřeními jsme seznámili opatrovníky a nikdo neměl žádné námitky,“ říká vedoucí Mravenečku Jana Konopková. „Jak opatrovníci, tak klienti jsou totiž moc rádi, že už budou moci přijít a setkat se s námi se všemi. I jim už chybí kolektiv kamarádů a po dlouhém pobytu doma se těší na změnu prostředí,“ dodává. A těší se i všichni pracovníci, kteří čas nucené pauzy využili ke generálnímu úklidu střediska. „Vše je připraveno a my už se nemůžeme dočkat, až naše klienty v pondělí 25. května opět přivítáme,“ uzavírá Jana Konopková.

Opatrovníci či rodiče klientů musí při jejich nástupu odevzdat vyplněná čestná prohlášení. Formulář je spolu s dalšími informaccemi k dispozici ke stažení pod tímto článkem.

Čestné prohlášení - ambulantní služby (pdf)

Informace pro rodiče/opatrovníky (pdf)

Děkujeme partnerům