Projekt "Máte doma seniora?" pokračuje

29.09.2010 - Alzheimerova choroba je nejobávanější hrozbou tohoto století. O tom, jak komunikovat s lidmi s demencí se dovíte v rámci projektu "Máte doma seniora?" už 6. října...
Nový projekt Charity Opava s názvem „Máte doma seniora?“ pokračuje už ve středu 6. října dalším setkáním osob a rodin, které v domácím prostředí pečují o někoho v pokročilém věku. Nosným tématem tentokrát bude otázka komunikace s lidmi s demencí.

Cílem v dubnu zahájeného projektu je pomáhat rodinným pečovatelům pochopit, že se něco mění a porozumět svým blízkým ve chvíli, kdy je stáří nečekaně zaskočí, radit jim v situacích, které jsou pro ně nové, zprostředkovat odbornou pomoc a seznámit je s nabídkou ambulantních služeb. Neméně důležité pak je, aby se tito lidé mohli vzájemně setkávat, povzbuzovat a podělit se o své zkušenosti i obavy.

Autorky projektu Jana Řehulková, která je vedoucí Denního stacionáře pro seniory, a Petra Thiemlová, vedoucí Sekce služeb seniorům a zdravotnických zařízení, se shodují na tom, že pokud lidé vědí, jak správně o seniory pečovat, nemají obvykle potřebu, aby je na sklonku jejich života umístili do ústavního zařízení. Zvláště využívají-li dostupných terénních služeb, lze toto řešení úplně vyloučit nebo alespoň podstatně oddálit. Lidé se dožívají stále vyššího věku, zároveň se ale nevyhnou nejrůznějším neduhům spojeným se stářím.

„Změny mohou přicházet pomalu, jindy udeří najednou a s plnou intenzitou,“ vysvětluje Jana Řehulková, která během doby, co vede stacionář, poznala nespočet takových případů. „Často se stává, že lidé zpočátku nevědí, co se děje. Myslí si, že jejich blízký se začal chovat jinak, protože chce na sebe upozornit nebo dělat naschvály. Většinou se jedná o nezvratný stav. Příčinou bývá obvykle demence, která se stává největším problémem moderní doby.“

Setkání se uskuteční 6. října v 15.30 hodin v Denním stacionáři pro seniory na Masarykově ulici 39 v Opavě. Vstup je volný. Máte-li tedy seniora doma i Vy, potřebujete-li podporu a povzbuzení nebo jen informace, jste srdečně zváni.