Profesionálové o traumatech: konference Fénixu byla obsazena do posledního místa

16.05.2019 - Do posledního místečka byl ve čtvrtek 16. května zaplněný kulturní dům Psychiatrické nemocnice v Opavě. Odborná konference, kterou zde pod názvem „Trauma - když tělo a duše nezapomíná“ pořádala služba krizové pomoci Charity Opava Fénix, byla zcela obsazena jíž mnoho dní dopředu.

„Nešvarem, který komplikuje uzdravení osob po traumatu, je to, že stále ještě v některých lidech zůstává zakořeněno přesvědčení, že o těžkých věcech se nemluví,“ osvětlila v úvodu manažerka Charity Opava Lucie Trunečková, proč si pořadatelé vybrali jako téma konference právě problematiku traumat. „Přece není správné někoho zatěžovat svým trápením, anebo ještě lépe – nebudeme s ním o tom mluvit, abychom nejitřili rány, jen ať jednou provždy zapomene. Ale ten člověk nezapomene, jen to v něm bude bublat, možná bude působit trochu bez emocí, až se to jednoho dne všechno vrátí a bude to prožívat znovu,“ dodala.

S referáty o problematice traumat pak vystoupili kromě Trunečkové také krizový intervent Krizové pomoci Fénix Charity Opava Tereza Adamcová, sociální pracovnice Irena Grygarová, Hana Kušnírová, Sylvie Navarová nebo psychiatr Viliam Kušnír a Milada Lázničková. O raut se tak jako vždy skvěle postarali klienti sociálně terapeutické dílny Radost.

Jak uvedla Lucie Trunečková, z pořádání odborných konferencí Charitou Opava se pomalu stává tradice. Letošní ročník byl totiž v pořadí již třetím setkáním odborné veřejnosti, v předchozích dvou letech se konference věnovaly problematice stresu a tabuizování smrti a umírání.

Plakát_Konference_TRAUMA.PDF Plakát_Konference_TRAUMA.PDF 329 kB