Pro koho byla třináctka šťastné číslo? MŮJ SVĚT představuje vítěze 13. ročníku fotosoutěže

16.02.2021 - České Budějovice, Brno, Červený Kostelec, Žďár nad Sázavou, Uherské Hradiště, Přerov, Týn nad Vltavou a Ostrava. Do těchto měst putují ocenění 13. ročníku fotosoutěže MŮJ SVĚT pořádané Charitou Opava pro zaměstnance, dobrovolníky a klienty Charit. Radost ale mohou mít také v Opavě, Blansku, Frýdku–Místku, Neratově, Chabařově, Rajhradě a dalších místech. Komise pod vedením patrona soutěže Jindřicha Štreita totiž v úterý 16. února kromě vítězných fotografií vybrala z 207 soutěžících snímků dalších 25 fotografií, které dohromady s těmi medailovými vytvoří putovní výstavu MŮJ SVĚT 2021. Ta se premiérově představí v Opavě a následně také na dalších místech republiky.

Až do poslední chvíle před uzávěrkou, která vypršela posledního ledna 2021, nebylo jisté, s jakým zájmem se letos fotosoutěž setká. Lidé Charity přece jen mají už téměř rok úplně jiné starosti. Účast byla nakonec trochu menší, než v roce 2020, kdy autoři do soutěže poslali 247 fotografií, ale překonala rok 2019, ve kterém komise vybírala ze 170 snímků.

Hygienická opatření poznamenala i zasedání komise, do opavské Charity dorazili pouze její členové Jiří Siostrzonek z Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě a regionální manažer partnerské firmy ASEKOL Zdeněk Kovářík. Jindřich Štreit se k nim přidal online ze svého domova na Sovinci. Po dlouhém výběru a střetu různých pohledů a argumentů nakonec komise vybrala po třech vítězných snímcích z kategorie Portrét, Život kolem nás a Jak to vidím já a také další fotografie na letošní výstavu. Teprve poté se její členové dověděli jména vítězů, neboť fotografie jsou jim tak jako každý rok předkládány anonymně pouze s čísly.

A kdo tedy letos zvítězil?

Kategorie PORTRÉT:

3. místo: Hana Richterová – Červený Kostelec

2. místo: Zbyněk Čech - Žďár nad Sázavou

1. místo: Isabela Šilhová – České Budějovice

Kategorie ŽIVOT KOLEM NÁS:

3. místo: Richard Bouda - Brno

2. místo: Petr Tousek – České Budějovice

1. místo: Eva Malůšková – Uherské Hradiště

Kategorie JAK TO VIDÍM JÁ (pro klienty):

3. místo: Izabela Horvatová - Přerov

2. místo: Natálie Kurejová – Týn nad Vltavou

1. místo: Hana Papežová - Ostrava

Seznamte se také s dalšími autory, jejichž fotografie komise vybrala na výstavu MŮJ SVĚT 2021:

Kategorie PORTRÉT: Martin Paľov (Frýdek-Místek), Petra Hanáková (Opava), Romana Hóta (Blansko), Isabela Šilhová (České Budějovice), Jan Šustr (Žďár nad Sázavou), Marie Hanušová (Opava) a František Kopa (Chabařovice).

Kategorie ŽIVOT KOLEM NÁS: Martin Paľov (Frýdek-Místek), Lucie Švejdíková (Opava), Vojtěch Trmač (Tišnov), Romana Hóta (Blansko), Pavel Capoušek (Pardubice), Marie Hanušová (Opava), Eva Malůšková (Uherské Hradiště), Ivona Trojanská (Vimperk), Jan Šustr (Žďár nad Sázavou), Jana Janoutová (Rajhrad), Jan Kordina (Červený Kostelec) a Renata Pokorná (Žďár nad Sázavou).

Kategorie JAK TO VIDÍM JÁ: Libuše Hübnerová (Prostějov), Hana Papežová (Ostrava), Robert Kodytek (Neratov), Isabela Šilhová (České Budějovice) a Barbora Nečasová (Rajhrad).

Koronavirová krize nám bohužel neumožní uspořádání vernisáže, kterou jsme plánovali na 2. března v Historické výstavní budově Slezského zemského muzea v Opavě, fotografie se ale k lidem dostanou. Oceněné snímky totiž Charita Opava spolu se Slezským zemským muzeem v březnu představí na venkovních panelech na Horním náměstí v Opavě. Fotografie si tak nakonec bude moci prohlédnout možná vice lidí, než kolik by se na ně přišlo podívat do muzea. A pokud to epidemiologické předpisy umožní, mohla by se veřejná vernisáž, na kterou bychom rádi pozvali také všechny oceněné autory, uskutečnit počátkem července na zámku v Raduni, kam se výstava po premiéře na Horním náměstí přesune.

Blahopřejeme všem oceněným a zároveň srdečně děkujeme všem, kteří jste se soutěže zúčastnili. Budeme se těšit na další Vaše snímky i na to, že se spolu snad již brzy budeme moci potkat!

 

Soubory ke stažení

JAK TO VIDÍM JÁ - Hana Papežová (Ostrava).png JAK TO VIDÍM JÁ - Hana Papežová (Ostrava).png 2116 kB

Děkujeme partnerům