Primice po 60 letech

13.07.2007 - „Špatně vidím, špatně slyším, hůře se pohybuji, ale jsem tady s vámi,“ pronesl úvodem P. František Bureš 12. července 2007 v kostele sv. Josefa ve Štítné nad Vláří. Šedesát let uběhlo od primiční mše svaté, kterou 5. července 1947 otec František sloužil na stejném místě.

Z Opavy vyjel autobus naplněný především farníky z Vlaštoviček, kde nyní otec František prožívá svá léta odpočinku. Všichni si mysleli, že to bude tichá mše v „rodinném“ kruhu a jaké bylo překvapení, když kostel byl plný místních a na kůru se připravoval sbor.

Děkovná bohoslužba ve Štítné nad Vláří, která je na Valašsku, začala v 11 hodin. Během promluvy otec František krátce zrekapituloval své období kněžství a připomněl všem, že si máme, ba musíme vážit získané svobody vyznání.

Na závěr děkovali zástupci Vláří, Jestřábí (rodné obce) a Vlaštoviček otci za jeho kněžskou službu, přičemž zaslzelo nejedno oko. Svým proslovem poukázal na kněžskou práci v dobách totality místní kněz P. Andrzej Bystrzycki a vyzdvihl vytrvalost a věrnost poslání: „Otče Františku, jsem mladší o 47 let, neboť jsem knězem 13 roků. Nejdůležitější je vytrvat ve svém poslání až do konce a vy jste do konce vytrval a za to vám patří velký dík.“