Přežít nebo prožít dovolenou

09.07.2008 - Vzrostlé stromy pod nimi se svíjí šumící potok. Zpěv ptáků v korunách a prosvítající sluneční paprsky. Vstávám s pocitem, že nemusím nic a že je mi jedno, kolik je hodin. Daleko od civilizace, nikde ani živáčka. Cítím se být jen člověkem… Má krásná dovolená.
Vzrostlé stromy pod nimi se svíjí šumící potok. Zpěv ptáků v korunách a prosvítající sluneční paprsky. Vstávám s pocitem, že nemusím nic a že je mi jedno, kolik je hodin. Daleko od civilizace, nikde ani živáčka. Cítím se být jen člověkem… Má krásná dovolená.

Dovolená je od toho, abychom si dovolili, co jinak dovoleno nemáme. Déle pospat, celý den se věnovat slunění, čtení nebo jízdě na kole. Také abychom zažili něco nového, potkali se s jinými lidmi nebo byli sami se sebou. Ale jak ji udělat krásnou? Pár rad existuje.

Zaprvé: „Nečekejte nesplnitelné“. Z vašich škádlících se dětí nestanou během dovolené „vzorňáčci“ ani z vašeho racionálního partnera romantik. Důležité je, v jakém rozpoložení odjíždíte. Dovolená patří mezi významné stresující události, i když pozitivní.

Zadruhé: „Plánujte, ale nepřežeňte to.“ O spokojenosti nerozhoduje, jak precizně máte naplánovanou dovolenou. Myslete na to, aby byla pro všechny vaše blízké uvolněním.

Zatřetí: „Udělejte si čas“. První týden dovolené budete nervózní z „nicnedělání“. Pracovní stres a rychlý životní rytmus se jinak podepisuje na našem zdraví.

Začtvrté: „Nechejte práci doma.“ Nechejte odpočinout ruce, a hlavně mysl. Mobilní telefon vypněte a počítači udělejte prázdniny.

Investujte do sebe a do vztahů s Vašimi blízkými. Vklad se Vám vyplatí. Vrátí se klid a třeba poznání, že máte kolem sebe lidi, se kterými jste rádi i 24 hodin denně. Přejeme Vám krásnou dovolenou.

Autor: Gabriela Lukšíčková, sociální pracovnice

Děkujeme partnerům