Prestižní audit WEEELABEX pomůže rozvoji chráněných dílen

13.03.2023 - Již podruhé získaly Chráněné dílny Charity Opava certifikovaný audit organizace WEEELABEX, který je nutný pro zpracování elektroodpadu. Charita Opava se tak zařadila mezi pouhých dvanáct českých organizací, které tento audit renomované mezinárodní společnosti vlastní, přičemž v Moravskoslezském kraji je organizací jedinou. WEEELABEX je zkratka („WEEE LABel of Excelence“) projektu, který založilo WEEE Forum ve spolupráci se zúčastněnými stranami z komunity producentů a zpracovatelského průmyslu.

Zpracování elektroodpadu je zásadní činností Chráněných dílen Charity Opava, které v tomto svém středisku zaměstnávají více než sto sedmdesát lidí s různými handicapy. Počínaje 1. červencem letošního roku bude certifikace pro zpracování elektroodpadu nezbytná. „Certifikaci jsme zahájili již v roce 2020 na základě spolupráce s kolektivním systémem ELEKTROWIN,“ říká vedoucí chráněných dílen Tomáš Schaffartzik, „tehdy sice ještě nebyla povinná, ale dí ky této zkušenosti jsme nyní byli připraveni na plnou certifikaci podle zákona.“ Získání certifikátu stojí desítky tisíc korun a jeho platnost je dva roky, přičemž v prvním roce proběhne dohledový audit a za dva roky pak recertifikační audit. Nově jsou Chráněné dílny Charity Opava certifikovány na zpracování velkých i malých spotřebičů, čímž splnily nejen zákonné požadavky, ale také podmínky smluvních partnerů. Díky tomu může Charita Opava dále rozvíjet svou činnost a plnit své poslání, jehož součástí je mimo jiné zaměstnávání osob znevýhodněných na trhu práce.

„Certifikace přispívá k neustálému zlepšování naší činnosti, například ve zvýšeném procentu využívání odpadů nad rámec legislativních požadavků,“ dodává Tomáš Schaffartzik. Od začátku letošního roku se chráněným dílnám podařilo ve spolupráci s dlouholetým partnerem Ing. Danielem Kozlem vyřešit recyklaci poplastovaných betonů, nebo ve spolupráci se společností GLOBAL RECYCLING a.s. využít část plastových odpadů z rozebírky elektrospotřebičů na výrobu terasových prken či patek pro dopravní značky.

„Vzhledem k tomu, že jsme stále jedinou společností vlastnící certifikaci WEEELABEX v Moravskoslezském kraji, nás nedávno navštívili i zástupci krajského úřadu, aby se seznámili s tím, co vše tato certifikace obnáší. Mám za to, že si z návštěvy odnesli pozitivní dojem,“ uzavírá Tomáš Schaffartzik.

Soubory ke stažení

certifikát_WEEELABEX_od_2022.pdf certifikát_WEEELABEX_od_2022.pdf 489 kB

Děkujeme partnerům