Přelomový rok dílen ve Vlaštovičkách

16.10.2008 - Jsou to pouhé dva roky – a co všechno se za tu dobu událo! Řeč je o chráněné dílně v Domě sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené ve Vlaštovičkách. Ta totiž vznikla koncem roku 2006 a slaví teď malé výročí. Dvouletá existence dílen je však přelomová i z jiného důvodu.
Jsou to pouhé dva roky – a co všechno se za tu dobu událo! Řeč je o chráněné dílně v Domě sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené ve Vlaštovičkách. Ta totiž vznikla koncem roku 2006 a slaví teď malé výročí. Dvouletá existence dílen je však přelomová i z jiného důvodu.

„Bydlím v domě sv. C+M ve Vlaštovičkách a jsem rád, že se zřídily dílny přímo v našem domě. Je to velká výhoda moci pracovat a žít na jednom místě. Chci touto cestou poděkovat všem, kteří se na zřízení dílen ve Vlaštovičkách podíleli,“ vrací se ke dvěma rokům fungování střediska její zaměstnanec Jan Dunka. Dílna vznikla 16. října před dvěma lety díky projektu podpořeného Evropskou unií, avšak ten v březnu letošního roku úspěšně skončil. Pro dílnu proto nastává přelomový okamžik pravdy – doba samofinancování. V současnosti zde pracuje 20 zaměstnanců, z toho 18 se zdravotním postižením.

„Jsme rádi, že nám mnoho lidí drží palce,“ říkají zaměstnanci a dodávají: „Do našich výrobků dáváme kus sebe. Nejvíce nás podpoří ti, kteří si je koupí.“ Vybrat si ten, který potěší, je mohou lidé přímo ve Vlaštovičkách nebo v Krámku u Josífka (v centru Opavy naproti Kina Mír) a také v prodejně TERNO, kde je možné vidět také ukázky pracovní činnosti zrakově postižených lidí. K dispozici je také e-shop na www.shopy.cz/charita/.

A k tomu všemu se zaměstnanci střediska společně s celou Charitou Opava ucházely o získání certifikátu systémů řízení podle norem ISO. Chráněná dílna Vlaštovičky prošla certifikačním auditem úspěšně a získala mezinárodně uznávaná potvrzení, že se zde pracuje v souladu s ISO 9001:2000 (potvrzení jakosti) a šetrně k životnímu prostředí (ISO 14001: 2004). „Moc všem děkuji a připojuji se k blahopřání dílnám, aby i dále prosperovaly a vzkvétaly. A šéfové ať mají s námi trpělivost,“ dodává za všechny zaměstnance se smíchem Jan Dunka.

Děkujeme partnerům