Přednáška MÁME DOMA SENIORA tentokrát na téma hospicová péče

10.05.2017 - Velké pozornosti se loni v březnu těšila přednáška, kterou pořádala Charita Opava pod názvem „Máme doma seniora“. Na zájem o problematiku péče o seniory proto naváže v květnu přednáška „Máme doma seniora II.“, jejíž téma – Hospicová péče na Opavsku - si lidé v malé anketě vybrali sami.

Velké pozornosti se loni v březnu těšila přednáška, kterou pořádala Charita Opava pod názvem „Máme doma seniora“. Na zájem o problematiku péče o seniory proto naváže v květnu přednáška „Máme doma seniora II.“, jejíž téma – Hospicová péče na Opavsku - si lidé v malé anketě vybrali sami.

V anketě, kterou Charita Opava vyhlásila také v tisku a podpořila distribucí dotazníků svým klientům a jejich rodinným příslušníkům, měli lidé možnost volit ze tří témat: Bezpečná domácnost pro seniory, Jak na sociální dávky a sociální služby a Hospicová péče na Opavsku. Vyhrálo jednoznačně téma hospicové péče, kterého se ve čtvrtek 18. května spolu s personálem Pokojného přístavu zhostí MUDr. Pavla Navrátilová, nová posila tohoto mobilního hospice Charity Opava.

Zcela zaplněný sál při loňské přednášce potvrdil, že téma péče o seniory je stále aktuálnější, protože populace v České republice a tedy i v Opavě stárne. „Čím dál tím více lidí se také chce starat doma o své blízké, kteří již dosáhli pokročilého věku, ale mnohdy neví, jak na to, mají přirozený strach z neznámého a také se bojí, že to nezvládnou,“ říká manažerka sekce služeb seniorům a zdravotnických zařízení Charity Opava Petra Thiemlová. „Přednášky na téma ´Máme doma seniora´ proto chceme opakovat každý rok, aby se další a další zájemci mohli přijít poradit a také přesvědčit, že charitní střediska Charitní ošetřovatelská služba, Charitní pečovatelská služba, mobilní hospic Pokojný přístav nebo Denní stacionář pro seniory jsou jim v péči o seniory schopna profesionálně poradit a pomáhat,“ dodává.

Přednáška, která proběhne ve čtvrtek 18. května od 15.30 hodin v Denním stacionáři pro seniory na Kylešovské ulici v Opavě, je určena všem, kteří mají zájem o informace o charitním mobilním hospici Pokojný přístav, který nedávno oslavil plných deset let své práce pro potřebné. Po krátké přednášce na téma hospicová péče a představení Pokojného přístavu bude MUDr. Navrátilová odpovídat na dotazy z publika. Součástí setkání, po jehož ukončení bude prostor i na neformální posezení s malým občerstvením a soukromé konzultace k individuálním problémům, bude také ukázka přístrojů k tišení bolesti, které Pokojný přístav poskytuje svým klientům. Vstup je zdarma.

„Pokojný přístav slavil minulý měsíc deset let čin­nosti, čehož si všimla řada médií. Chvála, které se jeho týmu prá­vem dostalo, mne velmi těší a rád dodávám, že stejnou měrou patří také všem, kteří už deset let náš mobilní hospic podporují, přede­vším Statutárnímu městu Opava,“ doplňuje ředitel Charity Opava Jan Hanuš.

MUDr. Pavla Navrátilová studovala Mendelovo gymnázium v Opavě, je absolventkou Lékařské fakulty Masarykovy Univerzity v Brně. Pracovala na onkologické klinice Fakultní nemocnice v Ostravě, v Nemocnici Tišnov a na Klinice radiační onkologie Masarykova onkologického ústavu v Brně. Byla lékařkou v Hospici sv. Alžběty a Mobilním hospici Tabita v Brně, v současné době působí také jako lékař v Mobilním Hospici Ondrášek v Ostravě a od ledna letošního roku také v mobilním hospici Charity Opava Pokojný přístav.

Děkujeme partnerům