Přednáška J. Doležela o souběhu víry a pomáhajících profesí symbolicky ukončila celoroční cyklus "12 inspirací pro Opavsko"

06.12.2016 - Přednáškou o aspektech souběhu křesťanské víry a pomáhající profese zakončí Charita Opava v prosinci symbolicky cyklus setkávání s občany, který probíhal po celý rok 2016 pod názvem „12 inspirací pro Opavsko“. Přednášku prosloví Jakub Doležel z Katedry Křesťanské sociální práce Cyrilometodějské teologické fakulty UP Olomouc.

Přednáškou o některých aspektech souběhu křesťanské víry a pomáhající profese symbolicky v úterý 8. prosince zakončila Charita Opava cyklus setkávání s občany, který probíhal po celý rok 2016 pod názvem „12 inspirací pro Opavsko“. Velmi zajímavou a injspirující přednášku přednesl Jakub Doležel z Katedry Křesťanské sociální práce Cyrilometodějské teologické fakulty UP Olomouc.

Vedoucí Oddělení sociální práce katedry Křesťanské sociální práce Cyrilometodějské teologické fakulty UP Olomouc ThLic. Jakub Doležel, Th.D. je absolventem studia systematické teologie a praktické teologie se zaměřením na církevní sociální práci, absolvoval také roční studijní pobyt na Institutu pro charitní nauky ve Freiburgu. Od r. 1996 přednáší na CARITAS-VOŠ sociální Olomouc, od r. 2005 je odborným asistentem v oboru teologie sociální práce na Cyrilometodějské teologické fakultě UP. Dlouhodobě spolupracuje na vzdělávacích a koncepčních projektech Charity Olomouc a Arcidiecézní charity Olomouc. Přednáší například problematiku teologických východisek sociální práce, teorie korelací teologických a humanitních základů sociální práce, historie sociální práce v ČR i ve světě teorii charitní práce, duchovní motivaci k sociální práci či sociální práci v církevním prostředí. Z rozsáhlé publikační činnosti připomeňme například knihu Církevní sociální práce na pozadí encykliky „Deus caritas est“

Přednáška pod názvem „Některé aspekty souběhu křesťanské víry a pomáhající profese“ proběhla v úterý 6. prosince od 10 hodin v Schösslerově salónku Obecního domu na Ostrožné ulici v Opavě ve spolupráci s Opavskou kulturní organizací, vstup tradičně zdarma.

Během roku 2016 nabídla Charita Opava v rámci akce „12 inspirací pro Opavsko“ občanům řadu akcí pro poučení i zábavu. Opava přivítala například teoložku K. Lachmanovou, zakladatelku hospicového hnutí v České republice M. Svatošovou, ředitele CARITAS-VOŠs Olomouc M. Bednáře či kravařského duchovního správce Daniela Víchu, proběhly přednášky o komunitním plánu či společenské odpovědnosti firem, ale také koncerty písničkářů Petra Bendeho nebo Pavla Helana. Charita Opava tak dokazuje, že chce být na Opavsku nejen poskytovatelem sociálních služeb a zaměstnavatelem handicapovaných, ale také prostředím pro setkávání a místem pro debatu o různých důležitých veřejných problémech dnešních dnů.

Děkujeme partnerům