Pracujeme podle norem ISO

11.09.2008 - Dlouholeté snahy o to, aby Charita Opava poskytovala kvalitní služby, byly letos na konci července dovršeny úspěšným certifikačním auditem. Organizace získala mezinárodně uznávané potvrzení o tom, že při své práci uplatňuje systémy řízení podle norem ISO 9001:2000 (management jakosti) a ISO 14001: 2004 (environmentální management).
Dlouholeté snahy o to, aby Charita Opava poskytovala kvalitní služby, byly letos na konci července dovršeny úspěšným certifikačním auditem. Organizace získala mezinárodně uznávané potvrzení o tom, že při své práci uplatňuje systémy řízení podle norem ISO 9001:2000 (management jakosti) a ISO 14001: 2004 (environmentální management).

Charita Opava je organizací působící ve zdravotnictví, sociálních službách a zaměstnávání osob znevýhodněných na volném trhu práce. Svou činností zasahuje do mnoha různorodých oblastí. Řízení takto různorodých aktivit je náročné, vyžaduje jasný řád i jasná pravidla. Proto se vedení organizace rozhodlo změnit organizační strukturu a začít uplatňovat zásady managementu jakosti a environmentálního managementu podle norem ISO 9001 a ISO 14001.

„Uzrála doba pro zásadní vnitřní proměnu,“ vysvětluje ředitel Charity Opava Jan Hanuš. „Jsme jako velký košatý strom. Ale blahodárný kyslík pomoci a naděje vůbec není samozřejmostí. Jen silný a zdravý strom unese lidská trápení.“ První ze jmenovaných norem je zaměřena na kvalitu a spokojenost zákazníka, druhá se týká péče o životní prostředí. Obě velice úzce korespondují se Standardy kvality sociálních služeb, o jejichž naplňování se již dlouho zaměstnanci organizace snaží. „Normy ISO jako jeden z modelů kvality uvádí i Koncepce kvality sociálních služeb v Moravskoslezském kraji,“ dodává Mgr. Ing. Štěpánka Gecová, kterou ředitel organizace jmenoval představitelkou managementu jakosti a EMS.

„Zaváděním systému nás provázeli dva externí konzultanti a pro certifikační audit, který proběhl ve dnech 29. - 31. července 2008, jsme si vybrali mezinárodně uznávanou společnost Det Norske Veritas,“ objasňuje Ing. Tomáš Schaffartzik, kterému byl celý proces svěřen. „Například v Německu je pro charity zcela běžné takový certifikát vlastnit.“

ISO 9001 je normou a zároveň i nástrojem, který pomáhá zvyšovat kvalitu produktů i samotné organizace. Charita Opava je první charitou v České republice, která výše zmíněné systémy managementu zavedla.

Děkujeme partnerům