Postní almužna ze Služovic a Vrbky pomůže již po deváté

23.04.2021 - Opakuje se to vždy v druhé polovině dubna – do Charity Opava přijede auto plné trvanlivých potravin a drogistického zboží, které je určeno pro klienty Chráněného a podporovaného bydlení pro duševně nemocné. V akci Postní almužna ho lidem s psychickým onemocněním v postní době vybírají občané obcí Služovice a Vrbka. Ve středu 21. dubna dorazilo auto s dary do Charity Opava již po deváté. A letos jich bylo dokonce více, než v předchozích letech.

„Nejspíše to souvisí se současnou koronavirovou krizí, lidé jsou více solidární,“ přemýšlí nad tím, že se vybralo více zboží, místostarosta Služovic a předseda Občanského sdružení Služovice a Vrbka Tomáš Barč. Právě toto sdružení stálo před devíti lety u vzniku postní sbírky, která se zde již stala tradicí. Také díky tomu je sbírka, která probíhá ve spolupráci se zdejším obecním úřadem, vždy perfektně zorganizována. „Na základě seznamu potřebných potravin a drogistického zboží, který jsme dostali od Chráněného a podporovaného bydlení, jsme vyhotovili letáček, který jsme roznesli do všech domácností obcí Služovice a Vrbka,“ popisuje Tomáš Barč, který zboží do Charity Opava osobně dovezl. „Lidé pak přinášejí potraviny a různé drogistické zboží, které zde nejvíce potřebují,“ dodává.

„Z důvodu koronakrize výrazně stoupá spotřeba hygienických prostředků, mýdel či saponátů. A to je pro naše klienty velká zátěž,“ vysvětluje vedoucí Chráněného a podporovaného bydlení Kateřina Víchová. „Naši klienti na tom jsou už tak po finanční stránce špatně, musí často vyjít z životního minima. Možná si to málokdo umí představit, ale když jsme se před několika dny ptali na návštěvě u jedné naší klienty, proč si nekoupí více mýdla, odpověděla, že už jí nevybyly peníze, protože si musela odložit patnáct korun na městskou hromadnou dopravu,“ popisuje Kateřina Víchová podmínky, v nichž žijí někteří klienti tohoto střediska. „Právě pro ně je každoroční pomoc ze Služovic a Vrbky skutečně velmi cenná a váží si jí,“ dodává.

Pracovníky Chráněného a podporovaného bydlení pro duševně nemocné nyní čeká vybalování a třídění potravin a dalšího zboží tak, aby se jeho distribuce dala rozplánovat pokud možno na celý rok. „Loni jsme z darů ze Služovic a Vrbky pro klienty dokonce přichystali balíčky na Vánoce, určitě to tak uděláme i letos,“ dodává Kateřina Víchová s díky všem občanům, kteří na klienty s psychickým onemocněním nezapomněli ani v časech koronakrize.

Děkujeme partnerům