Postížení z Německa darovali PC učebnu

13.04.2007 - Devět zdravotně znevýhodněných zaměstnanců s psychickými obtížemi a pět členů realizačního týmu z dílen pro postižené lidi v Berlíně absolvovalo v Chráněné technické dílně ve Velkých Hošticích (CHTD) na konci března čtrnáctidenní pracovní praxi. S sebou přivezli také několik značkových počítačů, které v hoštické dílně upravili a ředitel Charity Opava je pak předal k užívání dětem Církevní základní školy sv. Ludmily v Hradci nad Moravicí, odloučeného pracoviště v Opavě-Jaktaři.
Devět zdravotně znevýhodněných zaměstnanců s psychickými obtížemi a pět členů realizačního týmu z dílen pro postižené lidi v Berlíně absolvovalo v Chráněné technické dílně ve Velkých Hošticích (CHTD) na konci března čtrnáctidenní pracovní praxi. S sebou přivezli také několik značkových počítačů, které v hoštické dílně upravili a ředitel Charity Opava je pak předal k užívání dětem Církevní základní školy sv. Ludmily v Hradci nad Moravicí, odloučeného pracoviště v Opavě-Jaktaři.

Hoštická chráněná dílna spolupracuje, mimo jiné, také se čtyřmi organizacemi z Berlína, které se rovněž zabývají zaměstnáváním zdravotně znevýhodněných lidí. Výsledkem několika jednání je rámcová dohoda o dlouhodobé vzájemné spolupráci. Jednou ze společných aktivit je také projekt „PC-Upcycling in WfbM“. Zabývá se zhodnocením a nalezením odbytu pro již vyřazené osobní počítače s využitím recyklovaných a znovupoužitelných PC součástek.

Na konci března absolvovalo 9 zaměstnanců berlínských dílen čtrnáctidenní pracovní praxi v CHTD Velké Hoštice. S sebou přivezli deset počítačů s příslušenstvím, které byly vyřazeny z provozu na pracovištích vyžadujících špičkovou technologii. Upravili je a přizpůsobili podmínkám v České republice. U nás budou dál sloužit dětem z církevní základní školy v Opavě-Jaktaři. V pátek 13. dubna ředitel Charity Opava Jan Hanuš svěřil zařízení zástupkyni ředitele školy Marii Šoltisové. „Jsem rád, že můžeme tímto způsobem přispět k lepší technické vybavenosti školy. Nová počítačová učebna by stála stovky tisíc,“ řekl Jan Hanuš při předávání daru.

Děkujeme partnerům