Popáleniny a krev byly umělé, ve Vlaštovičkách proběhlo požární cvičení (+ repo TV POLAR z 21.10.2023)

23.10.2023 - Popáleniny třetího a druhého stupně a otřes mozku, to byly důsledky požáru, který vypukl v sobotu 14. října v 15 hodin v Domě sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené ve Vlaštovičkách u Opavy. Spáleniny, krev i boule na hlavě byly ovšem naštěstí jen umělé, stejně jako nebyl pravý ani oheň. V Domě sv. Cyrila a Metoděje totiž probíhalo taktické požární cvičení, které mělo prověřit součinnost jednotek požární ochrany při zdolávání požáru v objektu pro zrakově postižené.

„Cvičení inicioval starosta Vlaštoviček René Holuša, přece jen od poslední akce tohoto typu už uteklo osm let,“ vysvětluje vedoucí chráněného bydlení Domu sv. Cyrila a Metoděje Zuzana Janků. Ta také podle dohody přesně v 15 hodin hlásí na linku 150, že v prvním patře domu vypukl požár. „A máme zde také dvě zraněné osoby,“ dodává v hlášení. Vzápětí se v domě rozezní poplašná siréna a celkem šestnáct obyvatel a osm zaměstnanců sbíhá se schodů, aby se evakuovali na předem určené venkovní místo. „O tom, že se nehoří skutečně, ale jedná se jen o cvičný poplach, v Domě sv. Cyrila a Metoděje ve Vlaštovičkách všichni věděli, ale i přesto bylo vidět, že jsou někteří klienti trochu vystrašení,“ dodává Zuzana Janků. Přispět k tomu mohlo i velmi věrohodné namaskování zranění, o které se dopředu postaraly dobrovolnice Oblastního spolku Českého červeného kříže Opava.

Během deseti minut do Vlaštoviček přijíždějí požárníci Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje z Opavy a dobrovolní hasiči z dalších deseti obcí. „Jedna skupina zajišťovala rozvinutí hadic a zajištění vody na likvidaci požáru, druhá se po nasazení kyslíkových masek vypravila hledat zraněné osoby,“ popisuje velitel zásahu Robin Malchárek. Klienti jsou mezitím evakuováni do nedávno otevřené hasičské zbrojnice ve Vlaštovičkách. A protože se jedná jen o cvičení, připravili jim zde místní zaměstnanci prohlídku, aby jim čas rychleji utekl.

Obě zraněné osoby jsou v krátké době nalezeny a zasahující hasiči je předávají k prvnímu ošetření pracovníkům Českého červeného kříže. V krátké době je také lokalizováno a zneškodněno ohnisko požáru.

Za hodinu je po všem. Cvičení, které podle slov Robina Malchárka potvrdilo připravenost hasičů zasáhnout včas a účinně i v místech, kde pobývají lidé s hadicapem, skončilo a jednotky se vracejí na své základny. Doufejme, že se do Vlaštoviček vrátí zase až po delší době a opět jen na cvičení.

Podívejte se na reportáž, kterou o této akci přinesla v sobotu 21. října TV POLAR: