Ponožkový den si připomenuli také v Radosti i Mravenečku

25.03.2019 - Světový den Downova syndromu si ve čtvrtek 21. března již podeváté připomenuli žáci a učitelé Základní školy a Praktické školy na náměstí Slezského odboje. Přehlídky hudebních, dramatických, gymnastických a tanečních vystoupení s názvem Ponožkový den se v Kulturním domě Na Rybníčku zúčastnili také klienti sociálně terapeutické dílny Charity Opava Radost. Ponožkový den ale slavili také v Mravenečku.

Světový den Downova syndromu se nepřipomíná 21. března náhodou, protože toto datum svými čísly připomíná ztrojení 21. chromozomu. Zvětšené chromozomy jsou podobné ponožkám, proto se staly jeho symbolem. Po celém světě se při této příležitosti konají různé akce upozorňující na lidi s handicapem a na jejich potřebu být součástí společnosti. Nejinak je tomu v Opavě, kde se na jednom pódiu při vystoupeních vystřídalo na 270 zdravých i nemocných účinkujících, mezi nimiž stejně jako loni nechyběli ani klienti sociálně terapeutické dílny Radost.

Atmosféru Ponožkového dne Na Rybníčku Vám přiblíží reportáž TV POLAR:

Ponožkový den si uspořádali také v Denním stacionáři Mraveneček, neboť mezi jejich klienty je také jeden s Downovým syndromem. „Už ráno jsme se všichni zaměstnanci sešli v různobarevných kombi¬nacích na nohách. Do této akce jsme zapojili i některé z našich klientů. Za rok tuto akci doufám opět hojně pod¬poříme, a třeba i ve větším počtu,“ říká Vladan Jägermann z Mravenečku. A přidává výzvu: „Co takhle celá Charita Opava?“

Děkujeme partnerům