Pomoc ukrajinským běžencům putuje z Charity Opava do Košic (+ reportáž Radiožurnálu)

14.03.2022 - Dodávka plná potravin a hygienických potřeb pro válečné uprchlíky z Ukrajiny vyrazila v pondělí 14. března ráno z areálu ředitelství Charity Opava v Jaktaři do Košic. Sbírku na pomoc lidem prchajícím před válkou vyhlásila Charita Opava ve čtvrtek 10. března na žádost Řeckokatolické eparchie Košice, která leží na slovensko-ukrajinských hranicích a od prvního dne války intenzivně pomáhá tisícům válečných běženců, převážně matek s dětmi.

„Kontaktoval nás otec Tomáš Miňo z košické řeckokatolické eparchie a požádal nás o pomoc,“ vysvětluje koordinátorka pomoci Charity Opava Marie Hanušová. „Poslal také přesný seznam komodit, které nyní váleční uprchlíci nejvíce potřebují,“ dodává. Kromě různých trvanlivých potravin se na dlouhém seznamu nacházely také například dětské pleny či malé balené vody.

Požadované zboží přinášeli lidé na speciální místo, zřízené ve dvoře ředitelství Charity Opava v Jaktaři až do nedělního odpoledne. Přijížděli jednotlivci i celé rodiny, souhrnná sbírka za celou obec dorazila například ze Stěbořic a Kobeřic.

Lidé z Charity Opava a dobrovolníci, kteří se po celé čtyři dny střídali na sběrném místě v Jaktaři, jednotlivé komodity průběžně třídili a balili do krabic. Ty pak popisovali slovensky i ukrajinsky, aby usnadnili příjemcům manipulaci při vykládání. Ještě v pondělí pak pracovníci Charity Opava s naplněnou dodávkou vyrazili do Košic a předali zboží lidem z Řeckokatolické eparchie Košice, kteří ho budou spolu s místní Charitou distribuovat přímo potřebným.

„Děkujeme všem dárcům,“ vzkazuje Charita Opava.

Reportáž o sbírce pro Košice přinesl také Český rozhlas - Radiožurnál . P/oslechnout si ji můžete z odkazu níže:

Soubory ke stažení

Radiožurnál březen 2022-opava-pomoc_do_kosic-repo_rz.mp3 Radiožurnál březen 2022-opava-pomoc_do_kosic-repo_rz.mp3 1401 kB

Děkujeme partnerům