Pomoc pro ukrajinské rodiny je stále zapotřebí

31.03.2023 - Už déle než rok trvá ruská okupace Ukrajiny, která z válkou sužované země vyhnala tisíce uprchlíků, především žen a dětí. Možnost, že se budou moci brzy vrátit domů, je bohužel stále v nedohledu. Naopak, jak válka i bombardování vnitrozemí trvá, jsou nuceni k emigraci další a další lidé. Běženci před Putinovou agresí našli útočiště také v Opavě. Někteří se již vrátili domů, jiní ale přicházejí. A stále potřebují naši pomoc.

Po ruském napadení Ukrajiny vzniklo v Opavě v areálu bývalé tiskárny Optys na Rybářské ulici 44 Dobrovolnické komunitní centrum pomoci Paľanycja. Ukrajinci zde mají k dispozici tzv. freeshop s materiální pomocí, infocentrum a nabídku volnočasových aktivit pro děti i dospělé. Na zabezpečení provozu Paľanycje se spolu s dalšími neziskovými organizacemi a dobrovolníky podílí také Charita Opava. Koordinací pomoci válečným uprchlíkům byla za Charitu Opava pověřena Marie Hanušová.

„Jak se mění situace, objevují se stále nové potřeby,“ říká Marie Hanušová. „Utečenci, kteří zde oproti původnímu očekávání žijí déle, si už často našli zaměstnání a vlastní podnájem a zařizují si domácnost, do které potřebují všemožné vybavení od lůžkovin přes nábytek, vybavení kuchyně či různé spotřebiče, ale vše zachovalé a v použitelném stavu“ vypočítává. Spolu s nově příchozími velmi uvítají také potraviny, především ty trvanlivé, hygienické potřeby, pleny pro děti, kola a koloběžky pro děti, dámské vložky, šampony či mýdla.

Uvedené komodity mohou dárci přivážet přímo do centra Paľanycja v úterý, kdy je zde otevřeno od 9 do17 hodin, a také ve čtvrtek od 9 do 16 hodin. Dovezené věci se zde třídí a ty, které se neupotřebí v Opavě, se odvážejí na Ukrajinu. Děkujeme!

Děkujeme partnerům