Poetické odpoledne na jedničku

13.04.2011 - Nevidomý básník se svěřil, že chvílemi ani nevěřil, že verše napsal on sám...
Plni dojmů a také dojetí odcházeli lidé, kteří si v úterý 12. dubna přišli do pastoračního střediska Minoritského kláštera poslechnout verše nevidomého básníka Petra Škubala. Recitovali je mladí herci opavského Slezského divadla Sabina Muchová a Daniel Volný, kterého již v květnu uvidíme také v novém českém filmu Western story, kde hraje zamilovaného kovboje Kubu. Poetické odpoledne zorganizoval Klub svaté Anežky – dobrovolné sdružení Charity Opava.
 
Třiačtyřicetiletý Petr žije v charitním Domě sv. Cyrila a Metoděje ve Vlaštovičkách a už celých dvacet let píše básně. Nyní se dočkal chvíle, na kterou každý poeta myslí alespoň v duchu. Vyšla mu totiž jeho první sbírka, kterou nazval „Hvězdy nad městem“. Sponzorsky mu ji vydala opavská firma Retis Group, dlouhodobě spolupracující s Charitou Opava. Nádhernými ilustracemi pak verše doplnila mistrová Chráněné dílny ve Vlaštovičkách Zuzana Machová.
 
Bezprostřední projev obou recitátorů dodal tištěným slovům zcela nový rozměr a publiku pěkně zabrnkal na city, takže Petr nakonec rozdával i autogramy. S pomocí speciální šablony se podepisoval do své útlé sbírky, která ještě voněla tiskařskou černí.
 
„Paní Muchová a pan Volný musí být báječní lidé, postavili se k tomu naprosto profesionálně, jako by recitovali Seiferta nebo Kainara. A přitom, básně napsal náš Péťa,“ řekla s dojetím pracovnice Domu sv. Cyrila a Metoděje Lucie Lenková, která poetické odpoledne spolumoderovala. Více v květnovém Domovníku.

Děkujeme partnerům