Po letech opět vyjel "toulavý autobus"

18.05.2012 - Charitou Opava projížděl "toulavý autobus" s bývalými dobrovolníky, kteří se podívali, co všechno se zde změnilo od chvíle, kdy na podobné exkurzi byli naposledy...
Ve čtvrtek 17.  května jezdil od jednoho charitního střediska ke druhému „toulavý autobus“ s bývalými dobrovolníky Charity Opava z venkova, kteří se v letech 2004 a 2005 podíleli na dvou projektech, podpořených z programu EU Phare 2002 - Podpora aktivního života seniorů.
 
„Toulavé autobusy“ vyjely poprvé právě v průběhu obou projektů. S opavskou Charitou se tak kromě dobrovolníků seznamovali i starostové. Jak uvedla Marie Smolková, hlavní iniciátorka tohoto setkání po letech, jeden z projektů měl za cíl rozšíření charitních služeb na Opavsku pomocí sítě dobrovolníků. Druhý pak byl zaměřen na pomoc starší generaci, aby nežila uzavřeně. V rámci tohoto projektu se díky zmíněným dobrovolníkům za pomoci starostů a kněží podařilo v patnácti vesnicích zalořit kluby seniorů, a to v Brance, Hněvošicích, Chlebičově, Jezdkovicích, Kajlovci, Litultovicích, Novém Dvoře, Oldřišově, Oticích, Sádku, Slavkově, Stěbořicích, Velkých Heralticích, Vlaštovičkách a Žimrovicích. S výjimkou Sádku tyto kluby fungují dodnes.
 
Možnost vydat se „toulavým autobusem“ po trase, kterou absolvovali před sedmi lety, přivítala řada lidí, kteří se projektů zúčastnili. Akce se všem líbila a mnozí byli překvapeni, jak moc se Charita Opava změnila. Jak uvedla Marie Smolková, nejvíce dotazů padlo při návštěvě Občanské poradny a mobilního hospicu Pokojný přístav. Slzy dojetí pak někteří ani neskrývali ve stacionáři Mraveneček. Více si můžete přečíst v červnovém Domovníku.
 
 

Děkujeme partnerům