Po dvou letech si můžeme naplno užít Tříkrálovou sbírku 2023! (+ repo TV POLAR)

01.01.2023 - Po dvou letech konečně bez protiepidemických opatření proběhne od 1. do 15. ledna Tříkrálová sbírka s datem 2023. Zatímco předloni nemohli Tři králové po domácnostech koledovat vůbec a loni jen ve velmi omezené míře, letos budou moci Kašparové, Melicharové a Baltazarové z řad dobrovolníků osobně zaklepat na dveře domácností na Opavsku, popřát vše dobré do nového roku a poprosit o příspěvek pro potřebné.

Výtěžek z Tříkrálové sbírky je tradičně určen potřebným lidem. Charita Opava bude ze své části výtěžku pomáhat seniorům a vážně nemocným pacientům, o které se starají pečovatelská, ošetřovatelská a hospicová služba v jejich domácím prostředí. „Péče o vážně nemocné je pro rodiny často také finančně náročnou záležitostí, rádi bychom pro ně pořídili zdravotnický, ochranný a hygienický materiál nad rámec úhrad zdravotních pojišťoven,“ vypočítává koordinátorka Tříkrálové sbírky na Opavsku Marie Hanušová. Část výtěžku by Charita Opava ráda využila jako spoluúčast schváleného projektu na obměnu vozového parku své pečovatelské služby. „Naším třetím záměrem je zlepšení pracovních podmínek a zázemí našich zrakově postižených a nevidomých masérů, kterým poskytujeme práci v rámci chráněného zaměstnávání,“ dodává.

Jednotlivé kolednické skupinky s sebou budou mít během sbírky úředně zapečetěné pokladničky a ke každé z nich bude moci vedoucí skupinky doložit oficiální průkazku. Na pokladničce bude nově umístěn QR kód umožňující bezhotovostní převod na účet sbírky. Tříkrálové kasičky umístí Charita Opava také ve svých prodejnách, v některých lékárnách a dalších vybraných obchodech. Seznam jednotlivých míst najdou zájemci na webu www.charitaopava.cz. Přispět je možno také na sbírkový účet 66008822/0800, VS pro Opavsko je 777988012.

Tříkrálová sbírka by nebyla možná bez velkého zapojení dobrovolníků. Charita Opava pro ně opět připravila soutěže o ceny a řadu odměn. Každý z koledníků například dostane za každý den koledování jeden slosovací lístek, díky kterému se bude moci 7. února na slavnostním vyhodnocení Tříkrálové sbírky v kině Mír zúčastnit losování o ceny. Menší děti můžou vyhrát stavebnice LEGO, ti větší pak mobilní telefon a další zajímavou elektroniku, například sluchátka, chytré hodinky, přenosný reproduktor a další. Losovat se bude také o dva dárkové poukazy na rodinný vstup do aquaparku. Připravena je rovněž soutěž o nejlepší tříkrálové foto. Pro všechny bude po losování v kině Mír připraveno promítání oceňovaného japonského animovaného filmu. O jarních prázdninách pak pozve Charita Opava koledníky na bruslení na opavský zimní stadion a v dubnu na koupání do aquaparku v Kravařích.

Zájemci, kteří se zatím nepřihlásili a měli by chuť se ke koledování ještě přidat, to stále mohou udělat u Marie Hanušové na e-mailové adrese tks@charitaopava.cz nebo na telefonu 604 175 518. „Budeme rádi za každého dalšího koledníka, opravdu Vás potřebujeme,“ dodává Marie Hanušová a připomíná, že koledování může být krom jiného i možností smysluplně prožít společný čas s dětmi, naučit je dobročinnosti a poukázat na důležité hodnoty.

Také letos bude poslední den koledování v neděli 15. ledna k dispozici takzvaná „tříkrálová pohotovost“. Pokud se k Vám koledníci nedostaví nebo Vás nezastihnou doma, a Vy byste je rádi uvítali, můžete zavolat na telefon 604 175 518 a Charita Opava jejich příchod zařídí. „Tříkrálová sbírka je velkým svátkem solidarity a vzájemné pomoci. Děkujeme všem, kdo se do ní zapojí ať už jako koledníci či dárci. Velmi si Vaší pomoci vážíme,“ vzkazuje Marie Hanušová.

Rozhovor s Marií Hanušovou odvysílala také TV POLAR, můžete se na něj podívat zde:

Děkujeme partnerům