Opavané byli štědří, darovali více net vagón ošacení

04.04.2007 - O sbírku šactva, kterou jsme pořádali 26. března, byl velký zájem. Lidé z Opavy i okolních vesnic přiváželi své dary převážně autem, mnozí použili jízdní kolo a někteří neváhali přijít i pěšky. Během dvou hodin se naplnily už tři čtvrtiny vagonu. Díky vstřícnosti Českých drah, které nakonec přistavily i druhý, neobjednaný vagon, mohla sbírka probíhat až do ohlášených 17 hodin.
O sbírku šactva, kterou jsme pořádali 26. března, byl velký zájem. Lidé z Opavy i okolních vesnic přiváželi své dary převážně autem, mnozí použili jízdní kolo a někteří neváhali přijít i pěšky. Během dvou hodin se naplnily už tři čtvrtiny vagonu. Díky vstřícnosti Českých drah, které nakonec přistavily i druhý, neobjednaný vagon, mohla sbírka probíhat až do ohlášených 17 hodin.

„Já myslím, že sbírka dopadla dobře, naplnil se jeden velký vagon a druhý, který byl menší, z jedné čtvrtiny. Překvapil nás velký zájem o sbírku, zvláště v dopoledních hodinách bylo velmi rušno,“ hodnotí průběh akce vedoucí Střediska vzájemné pomoci Bc. Petra Chlubová. Ošacení i ostatní sbírané předměty poputují do Diakonie Broumov, kde budou rozděleny. Díl pomůže především sociálně slabým spoluobčanům a těm, kdo se ocitli v náhlé krizové situaci po požáru, povodni či v těžké životní situaci. Část věcí se dostane do chudších zemí jako humanitární pomoc. „Děkujeme všem dárcům nejen za hmotné dary, ale i za finanční podporu, která je pro nás velmi významná,“ vyslovuje své uznání hlavní organizátorka sbírky. Vybraná finanční pomoc činí 17 tisíc korun. Za dopravu materiálu zaplatíme 7 tisíc a 10 tisíc bude odesláno na humanitární pomoc na Zakarpatskou Ukrajinu, kde podpoří projekty Adopce na dálku, Důstojný život a misijní činnost.

Reakce lidí byly pozitivní: „Je dobře, že tohle děláte, máme spoustu věcí, které už nepotřebujeme. Bylo by škoda je vyhodit.“ Mnozí se ptali, zda budeme sběr ještě někdy v budoucnu organizovat. Charita Opava počítá s tím, že by se sbírka mohla na podzim opakovat. Tahle jarní se třeba stane základem pěkné tradice.

Děkujeme partnerům