Odkaz manželů Brunclíkových se naplnil, lidé s handicapem mají domov (+ repo ČT, TV FABEX, TV POLAR a ČRO)

13.02.2024 - Celý tento inspirativní příběh začal v roce 2017, kdy manželé Brunclíkovi z Vlaštoviček věnovali Charitě Opava v závěti svou nemovitost a pozemek na Okružní ulici v části Vlaštoviček – Jarkovicích. Po více než šesti letech vyvrcholil v úterý 13. února, kdy díky jejich daru mohl opavský děkan Václav Koloničný za účasti řady hostů požehnat novostavbu domu, v němž naleznou domov čtyři lidé s mentálním znevýhodněním.

Manželé Brunclíkovi z Vlaštoviček, jejichž dar připomíná na novém domě pamětní deska, neměli vlastní děti, a protože se intenzivně účastnili duchovního i společenského života v nedalekém Domě sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené, rozhodli se, že by byli rádi, kdyby jejich majetek poté, až odejdou na věčnost, sloužil právě zdejším klientům. A i když se nakonec ukázalo, že starý a podmáčený dům bude lépe zbourat a na jeho místě postavit nový, který bude splňovat náročné podmínky pro chráněného bydlení, určitě by byli za to, co zde Charita Opava díky jejich velkorysosti vybudovala, velmi rádi.

Stavba domu, která začala zkraje roku 2023, byla dokončena v rekordním čase. To před slavnostním požehnáním ocenil jak ředitel Charity Opava Jan Hanuš, tak i manažerka sekce sociálních služeb Pavlína Králová, která měla celou stavbu na starost. Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jiří Navrátil zase ve svém pozdravu mimo jiné pochválil vstřícnost starosty Vlaštoviček Reného Holuši i obyvatel Vlaštoviček. „Ne všude se stavba podobných zařízení setkává s pochopením veřejnosti, proto si místních za tento postoj velmi vážím,“ uvedl. Odvahu pustit se do tohoto projektu ocenil i náměstek opavského primátora Michal Kokošek či ředitel Charity ČR Lukáš Curylo. Ti také společně s Pavlínou Královou, opavským děkanem Václavem Koloničným a starostou René Holušou po požehnání dům symbolicky otevřeli přestřižením pásky.

Čtyři individuální byty jsou umístěny v přízemním bezbariérovém objektu a každý má soukromý vstup. Součástí každého z nich je zádveří, obytná místnost se vstupem na terasu směrem do zahrady, ložnice a sociální zařízením. Nechybí kuchyňská linka s vestavěnými spotřebiči či koupelna s pračkou a sušičkou.

To vše bude sloužit lidem s mentálním znevýhodněním, kteří potřebují k samostatnému životu podporu sociální služby. Tu jim budou zajišťovat pracovníci Domu sv. Cyrila a Metoděje. S jejich pomocí by si měli noví obyvatelé umět vést vlastní domácnost, uvařit si jídlo, vyprat a vyžehlit si oblečení a podobně. Pro každého z nich to bude znamenat zásadní vykročení od pobytu v sociálním zařízení k samostatnému životu.

O akci přinesla reportáž Česká televize, pustit si ji můžete na odkazu níže, začíná v čase 18.21 min.

V sobotu 17. února proběhla reportáž na TV POLAR:

Zde najdete reportáž internetové TV FABEX MEDIA:

Na rozhlasových vlnách mohli reportáž redaktora Martina Knitla o bydlení v Jarkovicích slyšet posluchači Českého rozhlasu Ostrava a Radiožurnálu 15. února 2024. Pustit si ji můžete po rozkliknutí přiloženého souboru i Vy.

Soubory ke stažení

Reportáž Jarkovice Český rozhlas 15.2.2024.mp3 Reportáž Jarkovice Český rozhlas 15.2.2024.mp3 2431 kB