Obyvatelé Domu ve Vlaštovičkách navštívili bazén a jeskyni

12.10.2012 - Třebaže první den rekondičního pobytu v Andělské Hoře začal pro jeho účastníky z Vlaštoviček poněkud nešťastně – tekoucími radiátory v místě jejich ubytování v rekreačním středisku, které je ve vlastnictví Charity Ostrava, po zbytek pobytu již vše pokračovalo podle naplánovaného scénáře. Zvlášť, když druhý den ráno přijel opravář a vadné radiátory již dále nehrozily zatopením několika místností.

Třebaže první den rekondičního pobytu v Andělské Hoře začal pro jeho účastníky z Vlaštoviček poněkud nešťastně – tekoucími radiátory v místě jejich ubytování v rekreačním středisku, které je ve vlastnictví Charity Ostrava, po zbytek pobytu již vše pokračovalo podle naplánovaného scénáře. Zvlášť, když druhý den ráno přijel opravář a vadné radiátory již dále nehrozily zatopením několika místností.

Letošního rekondičního pobytu, který trval od 2. do 4. října se zúčastnilo 8 klientů rehabilitační dílny z Domu pro zrakově postižené ve Vlaštovičkách. Doprovod jim dělaly 3 zaměstnankyně domu.

První den byl věnován výšlapu v okolí Pradědu a procházce po Karlové Studánce. Hlavním bodem druhého dne pak byla návštěva jeskyně Špičák, která je známá existencí rozsáhlých kolonií netopýrů a také tím, že se zde při teplotě pouhých 8 stupňů Celsia běžně pořádají koncerty a jiná různá kulturní vystoupení. Večer po návratu do Andělské Hory si pak všichni mohli při táboráků zazpívat a opéct nad ohněm párek.

I přes to, že většina klientů z Vlaštoviček neumí plavat, rozhodli se účastníci rekondičního pobytu věnovat poslední den návštěvě bazénu. Hloubka 1 a půl metru byla pro většinu přijatelná a přes úvodní obavy vše nakonec dobře dopadlo. „Měl jsem z bazénu ze začátku trochu strach, ale s pomocí paní Hanky Haasové jsem to nakonec zvládl. Mě osobně se nejvíce líbila návštěva jeskyně Špičák, panovala tam taková zvláštní atmosféra a tamní netopýři byli dobře slyšet. A celkově musím ohodnotit výlet za jedna, už se těším na příští rok,“ zhodnotil pobyt v Andělské Hoře nevidomý obyvatel Domu ve Vlaštovičkách Petr Vrána. „Myslím, že pro naše klienty je velice prospěšné změnit alespoň na několik dní prostředí, pro mnohé z nich, kteří nemají žádné příbuzné a při tom velice omezené finance, je to vlastně jedna z mála možností, jak takováto místa navštívit,“ poznamenala účastnice pobytu a zároveň zaměstnankyně Domu ve Vlaštovičkách Hana Haasová.

Děkujeme partnerům